10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleCultura online în vremea coronavirusului Covid-19

Cultura online în vremea coronavirusului Covid-19

Dacă până acum alergam mult, cu mâna pe volan şi schimbătorul de viteze, făcând zilnic poate sute de kilometri şi neavând timp să gândim ce se întâmplă cu noi în realitate, acum, în acest răstimp sabatic forţat care ne-a fost hărăzit, pe care ni l-a dat această pandemie globală, putem să ne regăsim pe noi înşine, în meditaţie, dedulcindu-ne cu savoarea plăcerilor spirituale. Care sunt disponibile la discreţie, repetăm, online.

Pentru cine a pierdut ocazia să ajungă în Trafalgar Square, până când o va avea din nou, îi recomandăm să facă un tur online prin National Gallery, al cărei sediu fizic din centrul Londrei e închis din cauza epidemiei.

Pe Internet însă este o adevărată minunăţie: poţi admira în acest moment o expoziţie virtuală Titian (pictor italian aparţinând Şcolii veneţiene din Seicento), precum şi o alta a lui Nicolaes Maes, maestru olandez din Epoca de Aur Olandeză (1568 – 1648).

„Creaţiile care pot fi admirate online în Muzeul Ermitaj, din Sankt Petersburg, sunt împărţite pe categorii: picturi, desene, miniaturi, gravuri, dar şi multe alte categorii de lucrări superbe.”

Cu o întreagă splendoare artistică însă te poţi delecta pe website-ul Muzeului Ermitaj, din Sankt Petersburg. Creaţiile care pot fi admirate online sunt împărţite pe categorii: picturi, desene, miniaturi, gravuri, dar şi multe alte categorii de lucrări superbe.

Putem continua cu Luvrul din Paris, Galeriile Smithsonian din Washington, reţeaua Guggenheim ş.a.m.d.. Să trecem însă la oferta vastă online existentă în România.

Mai jos, alte muzee europene ce pot fi vizitate online: Prado (Madrid), Musee d’Orsay, Rijksmuseum şi Van Gogh, (Amsterdam), Pinacoteca di Brera (Milano), Pergamon (Berlin), Galeria Uffizi (Florenţa), Muzeul de Arheologie din Atena, Muzeul Dali din Catalonia şi Muzeele Vaticanului.

 

Şi noi suntem tot acolo

Filarmonica „George Enescu” se alătură Metropolitan Opera, Balşoi Teatr, din Moscova (ce transmite cele mai bune spectacole pe YouTube), ori Berliner Philharmoniker, dar şi din România.

În fiecare joi, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” le dă întâlnire melomanilor, pe site-ul instituţiei, pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube.

UNTEATRU a lansat iniţiativa „#StămAcasă. Spectacolul continuă”. Pe 1 aprilie, de la ora 19:00, românii din întreaga lume au putut urmări, într-o transmisiune online, spectacolul Hamlet, cu Alina Berzunţeanu, Richard Bovnoczki și Peter Kerek. Spectacolul a fost difuzat gratuit, pe pagina de Facebook unteatru. Eine Kleine Nachtmusik, de Gigi Căciuleanu, prima reprezentație cu acces gratuit, a fost în stream cu o săptămână în urmă, în casele a peste 1.000 de iubitori de teatru.

(foto) Rusul Mstislav „Slava” Rostropovich, unul din marii violoncelişti ai secolului XX

Site-ul openculture.com a pus la punct o listă cu peste 1.100 de filme şi seriale gratuite. British Pathe oferă gratuit aproape 85.000 de filmări, reportaje şi jurnale de ştiri filmate între anii 1910 şi 2008. Pe site-ul coursera.org, sunt câteva mii de cursuri online, oferite de unele dintre cele mai mari universităţi ale lumii.

OpenCulture.com oferă o listă cu peste 1.100 de filme şi seriale gratuite. British Pathe furnizează gratuit aproape 85.000 de filmări, reportaje şi jurnale de ştiri filmate între anii 1910 şi 2008.

Expoziţiile Muzeului Naţional de Istorie a României sunt disponibile online. Pot fi vizitate expoziţiile „Columna lui Traian”, „România în Marele Război”, „Felix Terra”, „Semper Uniti – Centenarul Marii Uniri”, „Feţele noi ale armelor vechi”, „O experienţă europeană. Moştenirea istorică şi culturală a germanilor din România”, „Muzeul Jucăriilor” şi „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”.

O iniţiativă lăudabilă vine din mediul artistic privat. „Ora de Sibiu” anunţă că actorii de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” citesc prin telefon poveşti persoanelor singure şi celor vârstnice. O iniţiativă de care trebuie să profităm la maximum este cea a Editurii Humanitas, care şi-a ridicat online o colecţie întreagă de cărţi de mare valoare.

Am numărat 57 de cărţi deosebit de valoroase care sunt disponibile online şi la descărcare pe website-ul Editurii Humanitas. Printre acestea, romanul „The Dubliners”, al lui James Joyce, „Theaitetos”, de Platon, „Ecce Homo”, de Friedrich Nietzsche, ori ediţia bilingvă „Despre minciună”, a Sfântului Augustin.

Asta ca să nu mai vorbim că YouTube este numai o simplă instanţă a Google Video, pe care putem descoperi aproape orice, fără probleme. De la o interpretare grozavă cu „Pinii din Roma”, de Ottorino Respighi, a Orquesta Joven de la Sinfónica de Galicia, sub bagheta maestrului Oleg Slobodeniuk, până la Dublul Concert pentru vioară şi violoncel al lui Johannes Brahms, op. 102, cu David Oistrah şi Mstislav Rostropovich, sub bagheta marelui Kyril Kondrashin. Resursa este practic inepuizabilă. Vă urăm o delectare online de neuitat!

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă