15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleCum alegem şi întreţinem fereastra - interviu cu Alexandru Oancea, VEKA...

Cum alegem şi întreţinem fereastra – interviu cu Alexandru Oancea, VEKA ROMANIA

Pentru aflarea ultimilor noutăţi în domeniu şi sfaturi ne-am adresat unui specialist care cunoaşte bine atât tehnologiile cât şi piaţa: Alexandru Oancea, marketing manager VEKA România

Alexandru Oancea

Ce tendințe observați în rândul consumatorilor?

În ultimii ani, românii au devenit tot mai deschiși să privească alegerea unei ferestre ca pe o investiție pe termen lung, pe fondul a trei criterii: durabilitate, capacitate de izolare și estetică, fie că vorbim despre culoare, textură sau finisaje. Implicit, au devenit tot mai atenți la calitatea și profesionalismul montajului, care susțin toate aceste elemente.

Ce soluții noi există pe zona de funcționalitate, dar mai ales de design? Ce soluții propuneţi pentru deschiderile vitrate mari?

Funcționalitatea și designul sunt doi parametri la care lucrăm permanent pentru a ne asigura că noile sisteme sau accesorii pe care le introducem răspund cerințelor estetice tot mai diversificate ale consumatorilor finali – cumpărătorii de tâmplărie. Spre exemplu, cel mai apreciat sistem VEKA din ultimii ani dispune de șapte camere interioare, lucru care asigură o mai bună izolare termică, în același timp fiind disponibil în peste 50 de culori din paletarul nostru, atât înfoliat integral, cât și personalizat la interiorul sau la exteriorul locuinței. Mai mult, sistemul susține inclusiv placări cu aluminiu la exterior – tocmai pentru a permite adaptarea la orice stil și concept de design, pentru că permite vopsirea electrostatică în orice nuanță RAL – „standardul” de culoare utilizat în Europa.

VEKA Variant

Odată cu schimbarea percepției asupra alegerii ferestrelor, și gusturile românilor s-au diversificat; albul rămâne în topul preferințelor, dar în ultimii ani achiziția ferestrelor colorate a căpătat o pondere tot mai mare în vânzări. În linie cu tendințele europene în design, românii aleg tot mai des ferestre cu imitații de esențe lemnoase sau în culori închise, cum ar fi gri. În portofoliul nostru, una dintre tehnologiile care au crescut rapid în topul preferințelor este VEKA SPECTRAL, a cărui particularitate este aspectul catifelat al suprafețelor de profil PVC, anti-murdărie și mult mai rezistent la intemperii.

O altă tendință pe care am urmărit-o manifestându-se mai întâi în țările vestice și, recent, și în România este creșterea preferinței pentru deschiderile cu suprafețe vitrate mari, pentru un plus de luminozitate la interior. Vitrarea unei astfel de suprafețe implică o mai mare presiune aplicată profilului. Faptul că VEKA produce doar sisteme extrudate încadrate în clasa A de calitate, mult mai rezistente, ajută beneficiarul să obțină deschideri mult mai mari decât pot oferi sistemele de clasă inferioară.

Există soluții și pentru cei care nu vor să își schimbe ferestrele sau care le-au schimbat recent și simt nevoia unei îmbunătățiri din punct de vedere al funcționalității. Spre exemplu, cu timpul poate fi adăugat și un sistem de ventilație, care asigură schimbul controlat de aer, eliminând, astfel, umiditatea și problemele pe care le poate genera aceasta.

V-aţi afirmat ca o puternică voce pe piaţa tâmplăriei din România atunci când aţi declarat că “ferestrele ieftine costă mult”, cu referire şi la modul de efectuare a licitaţiilor care se adjudecă pe baza singurului criteriu de “cel mai mic preţ”.  Vă rugăm să mai explicitaţi afirmaţia.

Într-adevăr, se ştie că în România principalul criteriu de cumpărare îl reprezintă în cele mai multe cazuri cel mai mic preţ iar din păcate acest lucru se dovedeşte a fi de fapt foarte păgubos deoarece un preţ scăzut nu poate garanta şi calitatea produsului. Iar ferestrele nu fac excepţie. Cei care nu au simţit-o (încă) pe pielea lor se pot informa din studiile şi sondajele realizate. Tâmplăria termoizolantă de calitate inferioară este pentru locuinţă doar o investiţie pe termen scurt, întrucât aceasta nu asigură, pe termen mediu şi lung, confortul şi siguranţa casei, o izolare termică şi fonică perfectă sau rezistenţa şi durabilitatea ferestrelor. De aceea, la un interval de timp relativ scurt, ferestrele (ieftine) trebuie schimbate, ceea ce presupune o nouă investiţie financiară înainte de amortizarea celei vechi

Cum întreținem corect o fereastră?

Întreținerea corectă a ferestrei este unul dintre cei mai importanți factori care asigură durabilitatea acestora, fie că vorbim despre reguli esențiale, până la rutina de curățare. Carențele de întreținere, mai ales în combinație cu influențele de mediu, pot determina daune permanente ale suprafeței, precum îngălbenirea profilelor albe, zgârierea sau decolorarea suprafețelor colorate.

Imediat după montarea ferestrelor, este importantă îndepărtarea foliei de protecție, pentru că ea va deveni tot mai greu de înlăturat pe măsură ce crește expunerea la soare. Prioritară este și îndepărtarea eventualelor pete de vopsea, mortar, adeziv sau alte produse, folosind săpun cu pH neutru și perii sau bureți neabrazivi.

Pe termen lung, profilul de PVC poate fi curățat cu soluții de concentrație slabă, săpun cu pH neutru sau formule recomandate de furnizorul profilului. Apa murdară, precum și reziduurile care nu sunt provocate de fenomene meteorologice naturale, cum ar fi crema cu factor de protecție solară, pot lăsa pete pe suprafața profilului. 

Mai mult, este recomandabil ca, periodic, în funcție de recomandările furnizorului feroneriei, să fie aplicate reglaje ale tâmplăriei, mai ales la schimbările de temperatură.  

 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă