12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum alegi aparatul de sudură: 5 sfaturi practice

Cum alegi aparatul de sudură: 5 sfaturi practice

Dacă nu ai foarte multă experiență în acest domeniu, găsirea unui aparat de sudură care să reziste poate fi un proces destul de dificil. De aceea, am pregătit câteva elemente la care ar trebui să fii atent atunci când alegi echipamentul ideal pentru tine.

 

1.Ce tipuri de aparate de sudură există?

Poți alege dintre mai multe echipamente în funcție de modul lor de funcționare și de tipul de sudură pe care acestea îl pot executa. Iată care aparate sunt cele mai comune și află pentru ce sunt acestea potrivite.

 

Aparate de sudură MMA (cu electrod)

Acestea sunt, probabil, cele mai populare echipamente folosite pentru sudură. Ele sunt perfecte atât pentru lucrările profesionale din atelierele specializate, cât și pentru cele executate în gospodărie.

Astfel de aparate pot fi folosite fără probleme atât în interior, cât și în exterior și pot suda orice fel de metale. Pentru a alege un instrument durabil și de calitate, poți verifica oferta de aparate de sudura MMA de la masif.ro.

 

Aparate de sudură MIG-MAG (cu sarma și gaz)

Pentru lucrări care necesită o sudură rezistentă, de o calitate mai înaltă, aparatele MIG sunt o alegere mai potrivită. Acestea sunt ideale pentru folosirea lor în exterior și pot fi utilizate chiar și atunci când vremea este mai puțin plăcută.

 

Aparate de sudură TIG (cu gaz inert)

Un aparat mult mai avansat, cu o precizie mare care oferă un grad ridicat de rezistență, acesta nu este recomandat dacă nu ai deloc experiență cu astfel de procedee. De obicei, sudarea este mai dificilă cu aparatele TIG și durează mai mult.

Totuși, această opțiune este potrivită pentru aliaje și metale precum magneziu, cupru sau aluminiu, iar procesul de sudare devine posibil indiferent de dimensiunile pieselor sudate.

Aparatul de sudură autogen (cu flacără oxiacetilenică)
Dacă ești începător, acesta este aparatul ideal pe care îl poți folosi. Acesta te poate ajuta să te obișnuiești cu astfel de operațiuni, dar ar putea fi puțin mai dificil de manevrat la început. Totuși, este aparatul perfect pentru a perfora sau a tăia țevi și metale mai subțiri.

 

2.Ce tipuri de electrozi poți folosi?

Există aparate de sudură care executa sudura fara materiale de adaos, prin ttopirea locala a materialelor sudate (sudura TIG). Celelalte aparate de sudura utilizeaza  electrozi sau sarma de sudura pe care trebuie sa-i inlocuiești atunci când se consumă. Pentru lucrări de sudare a tevilor si conductelor, cei mai potriviți sunt electrozii celulozici, iar cei bazici sunt ideali pentru lucrări tipice de sudură, durabile și de calitate.

Însă, pentru lucrări mai fine care necesită atenție la detalii, este recomandat să optezi pentru electrozii rutilici. De asemenea, aceștia oferă o mai mare libertate în momentul sudării, deoarece permit folosirea aparatului atât în poziție orizontală, cât și verticală.

 

3.Care sunt materialele pe care le vei suda?

Fiecare metal are proprietăți diferite, așadar va reacționa diferit în momentul sudurii. De aceea, tipul de aparat pe care îl poți folosi diferă în funcție de materialul sudat. Cel mai prietenos este oțelul, pentru care orice fel de aparat este potrivit, dar alte metale sunt ceva mai dificile.

Aluminiul, de exemplu, este foarte maleabil, de aceea necesită folosirea unui echipament de sudura care nu funcționează pe baza unui electrod pe care îl poți schimba. De aceea, recomandăm un aparat de sudură TIG. Alte metale cu proprietăți similare sunt magneziu sau cuprul, care necesită folosirea unui aparat cu electrod încorporat.

 

4.Cât timp poți utiliza un aparat de sudură?

Desigur, îți vei dori un aparat pe care să îl poți folosi o perioadă cât mai lungă de timp înainte ca acesta să se încălzească. Acest lucru diferă de la aparat la aparat și este influențat de capacitatea la care folosești instrumentul. Este indicat să respecți indicațiile producătorului pentru fiecare model în parte și să aștepți 4 minute între fiecare utilizare, pentru ca aparatul să aibă suficient timp să se răcească.

 

5.Cât consumă un astfel de aparat?

Există mai multe tipuri de aparate cu un consum diferit de energie. Cele mai eficiente sunt cele cu invertor, deoarece consumă mai puțină energie, dar au și un preț mai ridicat. Aparatele MMA sunt mai accesibile din punct de vedere al prețului, dar oferă un randament mai scăzut și un consum mai ridicat de energie.

Alegerea aparatului de sudură potrivit depinde de gradul tău de experiență cu astfel de instrumente, dar și de materialele cu care vei lucra sau de spațiul în care îți vei desfășura activitatea. Este recomandat să ții cont de prețul unui aparat în momentul alegerii, dar și de modul său de funcționare.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă