4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum au ucis smartphone-urile mii de oameni pe întregul mapamond

Cum au ucis smartphone-urile mii de oameni pe întregul mapamond

Mulți oameni mor din cauza faptului că stau pe telefon și nu sunt atenți la condus, în trafic. Alții au supraviețuit accidentelor, însă au fost răniți grav, din același motiv. Astfel de cazuri s-au întâmplat peste tot în lume, în toate țările din America și Europa.

Datele statistice arată că accidentele auto se produc în special din cauza obiceiului cetățenilor de a folosi smartphone-ul în timpul conducerii. Peste 3.500 de americani mor în accidente rutiere asociate neatenției în timpul conducerii, sau din cauza faptului că sunt distrași de activitățile altor persoane (ex. mesaje trimise pe telefonul mobil).

În ultimii ani, s-au produs foarte multe accidente și în România, din cauza faptului că anumiți șoferi și-au folosit telefonul mobil la volan. România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere fatale. Jumătate dintre șoferii români nu țin cont de lege și trimit mesaje în trafic, iar 60% vorbesc la telefon când sunt la volan.

Potrivit unui sondaj de opinie:
4 din 10 șoferi beau cafea când sunt la volan
2 din 10 români au spus că accesează conturile de socializare de pe smartphone în timp ce conduc
5 din 10 șoferi mănâncă în timp ce conduc
2 din 10 șoferi setează aplicația GPS în timpul șofatului
5% dintre români trimit mesaje de fiecare dată când conduc vehiculul
3% dintre șoferi trimit imagini live pe Facebook în timpul șofatului
7% dintre români vorbesc la telefon și au doar o mână liberă pe care o țin pe volan, atunci când conduc mașina.

Sancțiunile pentru folosirea smartphone-ului la volan

În țara noastră s-au mărit amenzile pentru șoferii care folosesc telefonul mobil la volan. Există situații în care șoferii pot rămâne chiar și fără permis de conducere. Noile reglementări din Codul Rutier prezintă sancțiuni mari pentru cei care vorbesc la telefon, filmează sau transmit mesaje în timpul condusului.

Amenzile sunt mari, iar dreptul de a conduce poate fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile. Amenzile sunt din clasa a III-a de sancțiuni, pot fi cuprinse între 870-1160 lei, iar în plus se aplică și 4-8 puncte de penalizare.

 

Folosește mai puțin telefonul “inteligent”!

Oamenii din întreaga lume au dezvoltat o dependență pentru smartphone. Statisticile arată că:

Mai mult de 75% dintre utilizatorii, cu vârsta între 25-34 de ani, folosesc smartphone-ul în timpul nopții.

Un număr mare de utilizatori au probleme medicale din cauza folosirii în mod frecvent a telefonului mobil, au sindrom de tunel carpian la degetul mare, sau sindromul gâtului anchilozat.

Peste 80% dintre utilizatori dorm noaptea cu smartphone-ul în apropierea lor.

Când cumpără un telefon nou, oamenii au tendința de a sta mai mult timp pe telefon. După ce trece o perioadă, cantitatea de dopamină scade, iar dorința de a achiziționa un alt gadget mai performant apare iar. Ei fac asta pentru a avea parte iar de o doză completă de dopamină.

Smartphone-urile oferă informații noi și experiențe emoționale care atrag utilizatorii. În concluzie, nu ne mirăm că ele creează dependență și anxietate (atunci când se amână folosirea telefonului mobil pentru câteva minute).

 

Pericolele cu telefoane 5G

În general, telefoanele mobile emit radiații mai ales atunci când transmit date. În ceea ce privește telefoanele mobile 5G, acestea emit radiații și mai puternice și au efecte reale asupra sănătății oamenilor.

Specialiștii spun să ținem telefoanele mobile la 1-2 m de pat, sau în afara camerei în care dormim noaptea. Potrivit lor, corpul uman absoarbe cu ușurință undele emise de telefoane și radiațiile ne pot deteriora celulele și ne pot provoca probleme de sănătate destul de grave. Datorită lor, unii oameni au amețeli, vedere încețoșată, greață și pot suferi de nevroză cerebrală.

Producătorii recomandă să ținem smartphone-urile cât mai departe de corp, între 5 mm și 15 mm. Această distanță este stabilită în funcție de cerințele fiecărui producător de gadgeturi. În acest sens ne ajută o husă pentru Galaxy S20 Ultra pentru un telefon 5G. Cu ajutorul unei huse mai pronunțate mai câștigăm câțiva mm.

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă