14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleCum decurge viața după operația de mișcorare a stomacului

Cum decurge viața după operația de mișcorare a stomacului

. De cele mai multe ori, persoanele care apelează la această intervenție chirurgicală nu reușesc să slăbească prin dietă și sport, iar pierderea rapidă în greutate este deosebit de importantă pentru a fi ferite de complicațiile de ordin medical.

 

Mihai Ionescu, medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, explică în ce mod va decurge viața pacienților care își micșorează stomacul prin acest tip de intervenție, reguli pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a se recupera rapid și a ajunge la un stil de viață echilibrat.

 

Săptămâna 1

 

„Post-operator, în primele 7 zile, pacienții au voie să consume doar lichide reci și neîndulcite la recomandarea echipei medicale. Vorbim aici despre apă, ceai, supe sau cafea. Toate acestea trebuie consumate cu înghițituri cât mai mici”, explică medicul Mihai Ionescu.

 

Săptămâna 2

 

„După a 7-a zi de la operație, pacienții pot include alimentele pasate (piureurile) în alimentație. Bineînțeles, fără grăsimi și fără zahăr. Spre exemplu, pot consuma piureuri de carne roșie sau pasăre, de cartofi, gem de mere neîndulcit sau chiar hrană pentru sugari. Trebuie să știe însă că vorbim aici doar de câteva linguri de mâncare la o masă”, adaugă medicul Mihai Ionescu.

 

Săptămânile 3-4

 

„Următoarele două săptămâni, la recomandarea medicului, pacientul poate include ouă fierte moi, brânză slabă de vaci, budinci fără zahăr, legume înăbușite la blender, terci din fulgi de ovăz”, spune medicul Mihai Ionescu

 

Când trecem la alimentele solide?

 

„După alte două săptămâni, dacă totul decurge conform planului, pacientul poate trece treptat la un regim din alimente solide, care pune accent pe proteine slabe, fructe/legume și pe cereale integrale, și limitează grăsimile și zahărul”, declară medicul Mihai Ionescu.

 

Principii de bază pentru pierderea în greutate post-operator

 

„1. Mâncați 3 mese pe zi și limitați pe cât posibil gustările dintre ele.

 

2. Mâncați încet și mestecați alimentele până când ele capătă consistența unei paste.

 

3. Evitați zahărul concentrat.

 

4. Limitați alimentele bogate în grăsimi.

 

5. Beți lichide pentru a preveni deshidratarea. Evitați însă băuturile carbogazoase, cele cu zahăr și băuturile alcoolice.

 

6. Faceți cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.

 

7. Consumați cel puțin 60-80 de grame de proteine pe zi, sub formă de alimente și/sau suplimente.”, sunt sfaturile oferite de medicul Mihai Ionescu.

 

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.

 

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă