16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleCum găteşti sparanghelul în 4 feluri

Cum găteşti sparanghelul în 4 feluri

Sparanghelul este o legumă fibroasă cu textură dulce şi plăcută ce poate fi savurată crudă sau gătită în mai multe feluri. Are o aromă naturală care nu cere mai mult de un strop de ulei de măsline, sare şi piper pentru a fi consumată. Unul dintre marile avantaje ale legumei este că se găteşte foarte rapid, aşadar te ajută să faci o pauză scurtă de masă sau să pregăteşti o gustare pentru un musafir inopinat. Iată câteva reţete.

La cuptor

Sparanghelul caramelizat se poate obţine cu uşurinţă la cuptor. Ai nevoie doar de ulei de măsline, sare şi piper, dar poţi adăuga, după gust, sare afumată, fulgi de ardei roşu sau de ardei iute. Unge fiecare bucată de sparanghel cu ulei de măsline şi condimentează cu sare şi piper. Aşterne-le pe o hârtie de copt într-o tavă pe care o introduci în cuptor clasic preîncălzit sau la cuptor combi cu microunde setat la temperatura de 220 de grade. Dacă foloseşti hârtie de copt, 10-12 minute sunt suficiente pentru caramelizare. În funcţie de grosimea tăvii poţi aştepta până la 15 minute. Scoate-l din cuptor, deoarece sparanghelul va continua să se gătească în mediul fierbinte chiar şi după oprirea sursei de energie.

La abur

La fel de simplu este să găteşti sparanghelul la abur. Un strat de un centimetru de apă cu sare într-o oală sub presiune este tot ce ai nevoie. Aşează bucăţile de legume răsfirate, într-un singur strat. Nu le aglomera, pentru a nu-şi pierde din consistenţă. Durează doar 3 minute, aşadar poţi împărţi legumele pentru mai multe serii, în funcţie de cantitatea necesară. Ca de fiecare dată, maximă atenţie atunci când lucrezi cu vase sub presiune la temperaturi înalte, pentru a evita accidentele casnice, în special atunci când scoţi o serie de sparanghel proaspăt gătit din oală.

Fiert

Sparanghelul fiert este alternativa în lipsa unei oale sub presiune. Într-o oală largă pune un strat de câţiva centimetri de apă sărată. Găteşte la foc mic timp de 2 până la 4 minute, în funcţie de mărimea legumelor. Regula spaţiului în oală rămâne valabilă: nu înghesui prea multe bucăţi, mai bine împarte-le în mai multe ture. La final le scoţi din oală cu ajutorul unei linguri sau al unor cleşti, bine scurse de apă, le aşezi pe platou şi te bucuri de o garnitură sănătoasă şi delicioasă. Unele reţete mai vechi recomandau folosirea unei sfori pentru a lega sparanghelul în snopi, făcându-l mai uşor de scos din oală.

La tigaie

Sparanghelul prăjit sau sote este la fel de savuros. Poate fi gătit în unt sau ulei de măsline, cu ierburi tocate sau bucăţele de ardei iute aruncate în tigaie pentru un plus de aromă. Leguma capătă o suculenţă aparte, păstrându-şi în acelaşi timp consistenţa. Dacă ai un wok la îndemână, reţeta este şi mai simplă. Încălzeşte tigaia cu o lingură de ulei vegetal, adaugă bucăţile de sparanghel, condimentează generos cu sare şi piper şi găteşte timp de 2 minute până capătă o culoare verde aprins. Trebuie să amesteci constant, pentru a te asigura că legumele sunt în permanenţă acoperite de ulei. Adaugă 3 căţei de usturoi tocaţi, o lingură de ghimbir ras şi un ardei iute tocat mărunt, dacă eşti adeptul gustărilor picante. După adăugarea condimentelor mai aştepţi doar 30 de secunde şi felul este gata. La final, pe platou sau în farfurie presară după gust câteva frunze de busuioc, mentă sau coriandru proaspăt.

Sezonul cald înseamnă întoarcere la reţetele preferate în stil mediteraneean, cu gândul al o vacanţă mult visată. Sparanghelul este o legumă la fel de savuroasă când este consumată în stare naturală sau gătită, deoarece îşi păstrează aroma unică şi consistenţa. Poate fi consumată ca garnitură lângă carne sau peşte, însă şi ca fel principal.

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă