21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleCum prepari ca la carte cafeaua la ibric

Cum prepari ca la carte cafeaua la ibric

La prima vedere, procesul de preparare pare simplu, însă adevărații cunoscători au secretele lor pentru a obține acel gust și acea savoare specifice cafelei la ibric.

Au fost de acord să ni le dezvăluie, așa că te invităm să parcurgi cu atenție rândurile de mai jos, dacă vrei să prepari cea mai bună cafea.

Folosește cafea proaspăt râșnită

Cafeaua gata măcinată și păstrată în ambalaj timp de mai multe zile își pierde din proprietăți cu fiecare zi. De aceea, pentru a beneficia din plin de gustul și savoarea specifice, este recomandat să cumperi cafea boabe, pe care să o macini exact înainte de a o pune în ibric. Totodată este bine să folosești cafea prăjită cât mai recent, data prăjirii fiind înscrisă pe ambalajele originale.

Macină cafeaua foarte fin

Important este și gradul de granulație al cafelei pe care o folosești, iar acesta depinde de gradul de măcinare. Astfel, cafeaua cu granulație mare este folosită pentru dispozitive precum filtrul de cafea sau french press, unde timpul de contact cu apa este mai mare. Granulația medie este ideală pentru cafeaua preparată la dispozitive tip Moka Pot sau Sifon, care folosesc presiunea.

Pentru modul de preparare la ibric, cafeaua trebuie să fie măcinată foarte fin, asemenea unei pulberi. Aceasta, pentru că timpul de contact cu apa este scurt, iar cu cât cafeaua este mai fină, cu atât băutura va fi mai cremoasă și mai aromată.

Adaugă cafeaua înainte de a pune ibricul pe foc

Dacă până acum puneai apa la fiert și adăugai cafeaua doar când se pregătea să dai în clocot, ai procedat greșit. Rețeta ideală presupune adăugarea cafelei înainte de a pune ibricul pe foc, pentru a prelungi timpul de expunere. Mai întâi, se umple ibricul pe jumătate cu apă, apoi se adaugă zahărul, dacă preferi cafeaua îndulcită. Cât timp se dizolvă zahărul, poți râșni boabele, după care se adaugă 2-3 lingurițe de cafea proaspătă în ibric. Abia apoi, acesta se pune pe foc și se lasă la fiert.

Amestecă doar la suprafață

Nu trebuie să amesteci foarte tare cât timp este ibricul pe foc, ci doar să folosești vârful linguriței, pentru a lăsa cafeaua să se decanteze. Regula de bază este că lingurița nu trebuie să atingă fundul ibricului în timpul acestui proces, amestecarea făcându-se ușor, doar la suprafață. În acest mod, zațul se va depune pe fundul ibricului, iar în ceașcă va ajunge doar băutura, fără multe urme de cafea măcinată.

Nu lăsa cafeaua să dea în foc

Pasul între cafeaua perfectă și una complet eșuată este foarte mic, și se face în momentul în care ibricul a dat în foc. De aceea, cafeaua trebuie supravegheată îndeaproape cât timp este pe foc, pentru a putea închide flacăra la momentul potrivit. Acesta vine în momentul în care cafeaua se pregătește să dea în clocot, și poți simți asta testând cu lingurița. Dacă simți că vârful linguriței vibrează ușor când îl introduci în cafea, acela e momentul în care ibricul se ia de pe foc.

Nu amesteca în ceașcă

Cafeaua fierbinte se toarnă în ceașcă, apoi se mai lasă câteva minute înainte de a fi degustată. Nu neapărat pentru că este prea fierbinte, ci pentru că are nevoie de acest interval pentru a se decanta iar, urmele de zaț să se depună pe fundul ceștii. Din acest motiv, odată turnată în ceașcă, licoarea nu se mai amestecă, iar aceasta este și explicația pentru faptul că, în cafenelele de tradiție, cafeaua la ibric se servește fără linguriță. 

O ultimă regulă, dar la fel de importantă, ține de materialul din care trebuie să fie fabricat ibricul. Teoretic, cafeaua poate fi preparată în orice fel de ibric, însă gustul perfect și autentic se obține doar folosind un ibric de cupru.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă