19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleCum procedezi pentru ca tranzitia de la alaptarea la san la biberon...

Cum procedezi pentru ca tranzitia de la alaptarea la san la biberon sa fie mai usoara?

Pentru fiecare proaspata mama, intarcarea pruncului sau, deci renuntarea la alaptare si inlocuirea cu o formula de lapte praf este una dintre primele mari provocari cu care se va tot confrunta in viata de parinte.

Momentul important reprezentat de trecerea de la laptele matern la laptele praf nu este acelasi pentru toti bebelusii si nu exista o perioada considerata oportuna pentru majoritatea situatiilor. Pentru ca si motivele pentru care este declansat acest proces sunt diverse, fie ca mama nu are suficient lapte, intampina diverse probleme  de sanatate, fie ca mama revine la serviciu, fie laptele acesteia nu reuseste sa il sature pe bebelus sau pur si simplu cel mic a crescut suficent pentru ca alimentatia  sa fie diversificata si  sa includa si alte variante de hrana.

Renuntarea la laptele matern, considerat unanim cea mai buna hrana in prima perioada din viata bebelusului, pentru ca  ii asigura absolut tot ce ii este necesar pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa, este in cele mai multe cazuri un moment mai dificil pentru cel mic, precum si pentru mama, care prin alaptarea la san si-au creat acea relatie unica, profund emotionala. Unii medici considera ca varsta de sase luni a bebelusului este un moment potrivit pentru aceasta tranzitie, alti specialist sunt de parere ca alaptarea la san este bine sa se mentina chiar pana la varsta de un an.

Indiferent cand mama decide sa se intample acest lucru, recomandarea este ca pregatirea momentului sa se faca din timp, treptat, astfel incat cel mic sa nu aiba parte de schimbari bruste care sa se rasfranga negativ asupra lui.

Este bine ca trecerea la hranirea cu biberonul sa se faca mai intai cu lapte matern muls. Apoi, in biberon sa se amestece lapte matern cu lapte praf, pentru ca cel mic sa nu sesizeze prea mult diferenta de gust, apoi, daca experimentele decurg bine, se va trece la lapte praf in totalitate in biberon.

Alegerea formulei de lapte praf trebuie facuta in functie de varsta bebelusului si la sfatul pediatrului, pentru a identifica acel tip care sa fie  acceptat si sa ii priasca celui mic.

Chiar daca sunt mai putine cazuri, exista si situatii fericite, cand bebelusul alege singur sa renunte la laptele matern, refuzand sanul, astfel incat tranzitia se va face natural, fara batai de cap, panica si efort semnificativ din partea mamei.

Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă