12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum se prezintă piața auto în 2018? – Noi tarife pentru taxa...

Cum se prezintă piața auto în 2018? – Noi tarife pentru taxa auto și polița RCA

De asemenea există o problemă foarte mare legată de poluare. Autoturismele vechi reprezintă surse de poluare și de îmbolnăvire a populației. De asemenea și poluarea fonică produsă de mașini a devenit o problemă serioasă în ziua de azi.

Noua taxă auto din 2018
Din acest an proprietarii de autoturisme vor putea plăti o taxă auto foarte mare. Guvernul a anunțat de câteva ori faptul că va introduce o taxă auto pentru proprietarii de mașini. Aceasta se plătește când se cumpără o mașină, când se vinde o mașină, și de asemenea în fiecare an. Cuantumul ei depinde de norma de poluare a motorului. În acest fel guvernul urmărește să reducă gradul de poluare, să-i determine pe șoferi să renunțe la mașinile vechi și care au norme inferioare de poluare. 

Producătorii de autoturisme trebuie să respecte următoarele norme de poluare:

  • Euro 1 – 1992
  • Euro 2 – 1997
  • Euro 3 – 2001
  • Euro 4 – 2006
  • Euro 5 – 2011 
  • Euro 6 – 2015.

După informațiile oferite de Asociația Service-urilor Auto, taxa pentru o mașină cu motor Euro 6 va fi în jur de 40 de euro. Mașinile non-euro, dar și mașinile Euro 1,2, 3 și 4 vor plăti taxe mai mari. Mulți dintre românii care au mașini mai vechi de 20 de ani vor trebui să le radieze din cauza faptului că nu le va conveni să plătească taxe mai mari decât valoarea actuală a mașinilor.

În 2018 s-au înmatriculat în jur de 500 000 de mașini second-hand, din care majoritatea sunt foarte vechi. Datele statistice arată că:

  • Aproximativ o cincime dintre acestea sunt mai vechi de 20 de ani.
  • Aproximativ 30% au mai mult de 11 ani vechime.
  • Un procent de 7,6% nu aveau 5 ani vechime.

După eliminarea timbrului de mediu în România, tot mai mulți români și-au cumpărat mașini rulate, second-hand, unele chiar foarte vechi. Chiar din prima lună după ce s-a eliminat această taxă, un procent de 67% din mașinile rulate înmatriculate aveau vechimea mai mare de 10 ani. 

Prețul RCA crește în 2018!

Potrivit celor spuse de ASF valoarea polițelor auto RCA va crește în acest an pentru că se schimbă criteriile de recalculare. Se va ține cont de categoria și caracteristicile vehiculului, de tipul șoferului (persoană fizică sau juridică) și vârsta acestuia. De asemenea, se va ține cont de istoricul șoferului în ultimii 5 ani pentru a se acorda sau nu anumite bonusuri și discounturi. Șoferii cu vârsta peste 60 de ani vor plăti mai puțin decât cei de 30 de ani. Șoferii fără accidente sau care au un istoric bun, respectiv cei care au clasa de bonus B8 vor avea reducerea de 50% la tarif în anul 2018.

Șoferii pot cumpăra un RCA ieftin în 2018 dacă aplică online pentru această poliță de asigurare auto. Trebuie să introducă datele, să calculeze valoarea poliței, să plătească cu cardul și apoi polița le va fi livrată imediat la orice adresă din țară.

Reducerea gradului de poluare auto

Principalele măsuri pentru reducerea gradului de poluare auto sunt:

  • Introducerea taxei auto de care a spus deja Guvernul pentru a convinge șoferii să radieze mașinile foarte vechi.
  • Folosirea convertizoarelor catalitice pentru filtrarea poluanților dăunători.
  • În timpul staționării motorul trebuie oprit, chiar dacă durata de staționare nu este foarte mare. Dacă motorul merge în gol cresc emisiile  auto care poluează aerul.
  • Conducerea mașinilor încet pentru a reduce emisiile provenite de la acestea. Nu trebuie să se conducă cu viteză mare în trafic. Recomandat este să se conducă cu viteză mai mică în mod constant și astfel se reduce cantitatea de gaze de eșapament.
  • Folosirea unui combustibil de calitate, care să fie mai puțin poluant.
  • Efectuarea reviziei tehnice periodice pentru a depista eventualele probleme la mașină și repararea corectă a acestora.

Emisia de poluanți ale autovehiculelor se face aproape de sol și în tot orașul. Acest lucru face ca aerul să fie poluant în oraș, mai ales că și concentrațiile de gaze de eșapament de la mașini se ridică la înălțimi mici în aer și se difuzează în atmosferă. Aceste gaze de eșapament conțin: monoxid de carbon, dioxid de sulf, hidrocarburi, oxizi de azot, azbest, fungicide și alte substanțe toxice.

Prin inhalarea și acumularea poluanților se intoxică corpul și au loc modificări patologice și îmbolnăvirea organismului. Toate acestea distrug sănătatea organismului, provoacă boli respiratorii, cresc riscul de faringită, emfizem, pneumonie, anghină, tuberculoză, bronșită, intoxicații cronice și alte afecțiuni.

Cele mai citite

DARURI PENTRU COPII DIN PARTEA ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

În apropierea  sărbătorilor pascale, copiii îngrijiți în cadrul Centrului de zi ”Arlechino” și cei din Centrul de zi pentru copii cu dizabilități, ambele din...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă