9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleCurtea Berarilor Ploieşti: darts în singura clădire în stil habsburgic rămasă în...

Curtea Berarilor Ploieşti: darts în singura clădire în stil habsburgic rămasă în picioare

Curtea Berarilor Ploieşti şi Wolf Darts Club organizează sâmbătă, 23 februarie, începând cu ora 19, un concurs de darts  în incinta neogotică a pubului bavarez de pe Kogălniceanu.

Da, căci Curtea Berarilor funcţionează într-una din cele mai vechi construcţii din oraş (1870), proiectată de sasul Christian Kertch pentru bancherul evreu Ergas Avram Mamaciu. Arhitectul de origine germană a mai proiectat în Ploieşti alte două clădiri în stilul emblematic al Imperiului Habsburgic, dar “Casa Mamaciu”, cum i-a rămas numele, e singura care mai e şi azi în picioare.

Prin urmare, se poate afirma că pasionaţii bucătăriei bavareze şi austriece au şansa de a savura o scăriţă sau un ciolan bavarez – sau de ce nu? – o raţă pe varză sau un platou vienez în singura clădire ploieşteană în stilul şi atmosfera teutonă a imperiului habsburgic.

În plus, de-a lungul istoriei ei, construcţia de pe Kogalniceanu 52 a fost gazda sau martora mai multor evenimente de mare rezonanţă. Cum Casa Mamaciu se afla faţă-n faţă cu Primăria Veche a oraşului (pe locul unde e azi Hotel Prahova), se poate spune că în faţa ei s-a strâns mulţimea care protesta împotriva regelui Carol I, proclamând, pentru o zi, celebra Republică de la Ploieşti, importalizată de Caragiale în nu mai puţin celebra comedie Conu Leonida faţă cu reacţiunea.

Şapte ani mai târziu, Casa Mamaciu a paticipat, ca actor tăcut, la Războiul de Independenţă, fiind cumpărată de statul român şi servind, pentru aproape trei săptămâni, drept locuinţă prinţul Alexandru Gorceacov, cancelarul Rusiei. În cele 19 zile, Ploieştiul a devenit centrul diplomatic al României, găzduindu-l pe ţarul Alexandru al II-lea, pe ministrul de război Dimitri Miliuitin, pe Marele Duce Nicolae, fratele ţarului, precum şi pe ţariceviciul Alexandru (viitorul ţar Alexandru al III-lea), sau o mulţime de generali din Marele Stat Major.

În acele zile, s-a negociat intrarea României în războiul ruso-turc (1977 – 1978), care a măturat de pe scena istoriei Imperiul Otoman – mai mult, în Casa Mamaciu, Gorceacov, cancelarul Rusiei, a propus părţii române cedarea a trei judeţe din sudul Basarabiei către Rusia, în schimbul Dobrogei, deja câştigată de ruşi de la otomani.

Până la Al Doilea Război Mondial clădirea rămâne în proprietatea statului, fiind, pe rând, sediu al prefecturii (1880-1910) şi de şcoli.

În 1941 Casa Mamaciu este cumpărată de Ilie Georgescu, un antreprenor local, care o transformă în primul cinematograf din oraş – “Colorado” -, pe care autorităţile comuniste îl lasă în viaţă surprinzător de mult timp, până în 49, când decid naţionalizarea clădirii şi transformarea ei în Casă a Armatei.

În 1955 destinaţia clădirii devine culturală, adăpostind până la retrocedarea ei (în 2010), Teatrul de păpuşi Ciufulici.

Transformată în berărie, şi-a păstrat specificul de hub cultural, la Casa Berarilor Ploieşti având loc concerte, lansări, sesiuni de jazz, spectacole de stand-up comedy. Ajută la aceasta şi spaţiul generos, de 160 de locuri, comparabil cu celelalte locaţii ale companiei, din Bucureşti, Timişoara sau Iaşi. Pe scurt, un loc excelent să bagi bere, mâncare şi cultură la ghiozdan.

Şi – de ce nu? – sâmbătă seara, o partidă de darts. Înscrierea este 10 lei, însă organizatorii promit suprize şi diplome.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă