14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleDe ce ne cade părul și cum putem remedia acest lucru

De ce ne cade părul și cum putem remedia acest lucru

De ce părul se rărește

Potrivit medicului dermatolog Michelle Blaisure, specializat în tricologie, principala cauză de rărire a părului atât la bărbați, cât și la femei, este alopecia androgenetică. Acest lucru înseamnă că poți moșteni gene de la mama sau tatăl tău care determină rărirea părului, fiind astfel aproape imposibil de evitat. 

Căderea excesivă a părului este de obicei unul dintre primele semne care arată că există un dezechilibru în organism. Iar dacă îți “maltratezi” părul prinzându-l în cozi strânse, cocuri sau împletituri, devii și mai predispusă la rărirea părului.

Predispoziția genetică

Acest lucru înseamnă că ai moștenit o sensibilitate față de un hormon numit dihidrotestosteron (DHT). DHT face ca părul să devină mai mic și mai subțire. Bărbații de obicei rămân complet fără păr în zona creștetului, în timp ce femeile se confruntă cu rărirea accentuată a părului. În ambele cazuri, este posibil să apară și microinflamații la nivelul foliculilor, manifestate sub forma umflăturilor, roșelii și iritației.

Consumul insuficient de proteine

Apare de obicei în cazul persoanelor vegane din cauza lipsei de vitamina B12, pe care organismul o preia din alimente de origine animală. “Proteinele din plante nu oferă vitamina B12 și acestea trebuie combinate pentru ca organismul să poată folosi corect toți aminoacizii de care are nevoie pentru a funcționa normal. Căderea părului poate apărea și dacă mănânci prea multe proteine și prea puțini carbohidrați”, spune medicul.

 

Cum prevenim căderea părului

Schimbă dieta

Dacă unele afecțiuni necesită un tratament adecvat, așa cum sunt medicamente prescrise de medici specialiști, există moduri în care să reduci riscul de a te confrunta cu rărirea părului. Este vorba despre schimbare stilului de viață și, în special, a dietei.

“Descoperim tot mai multe despre importanța unor intestine sănătoase. Intestinele stabilesc aproximativ 70% din imunitatea organismului, astfel că o alimentație variată, bogată în alimente cu mulți nutrienți, precum probiotice, legume și grăsimi sănătoase ne ajută să repopulăm intestinele cu bacterii bune, esențiale pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea părului”, spune medicul.

Mai exact, ar trebui să reduci zahărul și alimentele procesate din dietă. Medicul recomandă regula 20/80, care înseamnă că ar trebui să mănânci alimente sănătoase în 80% din timp pentru ca organsimul să facă față restului de 20 de procente în care consumi alimente fără nutrienți (pocesate sau fast food).

Dormi suficient
Somnul este esențial pentru majoritatea proceselor desfășurate în organism, inclusiv creșterea sănătoasă a părului. Fiecare persoană ar trebui să doarmă între 7 și 8 opt ore pe noapte.

De asemenea, învață să te relaxezi. Stresul este o altă cauză care poate determina căderea părului în cazul femeilor. Mergi pe jos, ascultă muzică și fă mișcare.

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă