11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleDe mâncare când te bucuri, sigur are în ea cuburi!

De mâncare când te bucuri, sigur are în ea cuburi!

Dacă tot ne-am oprit asupra papilelor gustative, iată un lucru pe care poate nu multă lume îl știe despre ele: acela că au rolul de a te ține în viață. Da! Fără nicio exagerare! Papilele îi spun creierului dacă este în regulă sau nu să înghiți ceea ce mesteci. În plus, tot datorită lor, oamenii doresc să consume sare, sodiul fiind esențial pentru buna funcționare a organismului, în special pentru sistemul nervos și cel muscular.

Credem că este bine să mai știi un lucru, pe seama căruia se face adesea confuzie: gustul și aroma nu sunt unul și același lucru. Sunt două lucruri clar diferite. Despre gusturi lumea știe că sunt patru: dulce, amar, sărat și acru. Ei bine, de fapt sunt cinci, dar al cincilea nu este cunoscut de toată lumea: umami. Este un gust nedefinit, dar este gustul cu care ne-am născut și care suntem programați să ne atragă. Este acea savoare pe care o percepem, care ne atrage către un aliment și ne face să îl consumăm cu sentimentul că nu ne mai putem opri din mâncat, de bun ce este. Spre deosebire de gust, aroma înseamnă ceva mai mult, pentru că reprezintă combinația dintre gust și miros.

Dar ce vorbim noi aici de umami, când există niște cuburi absolut magice care dau mâncărurilor și gust, și aromă, exact savoarea de care este nevoie ca să nu te mai poți opri din mâncat… Sunt cuburi făcute pentru toate „gusturile” – în sensul de preferințe alimentare. Pentru vegetarieni (dar nu numai pentru ei!) Vegeta Cub Legume, iar pentru cei care nu concep mâncarea fără carne, Vegeta Cub Găină și Vegeta Cub Vită.

Toate cele trei sortimente se folosesc ca bază pentru mâncare, pentru a îmbunătăți aroma acesteia. Trebuie doar să dizolvi un cub în 500 ml de apă clocotită și să fierbi timp de trei minute, după care îl poți folosi la prepararea mâncării. De exemplu, Vegeta Cub Legume va transforma miraculos un simplu orez cu legume sau o tocăniță de cartofi într-un deliciu. Și acesta este meritul ingredientelor din cub, un amestec echilibrat de legume uscate și condimente.

Aceeași recomandare și pentru preparatele care conțin și carne: un Cub Vegeta Găină sau un Cub Vegeta Vită vor pune preparatul în valoare și gustul cărnii în evidență, fie că este vorba despre o supă cu găluște, un gulaș sau spaghete bolognese.

Știai că…

… papilele gustative se regenerează în mod constant? Ele au un ciclu de viață de 10-14 zile, interval în care se dezvoltă de la celule simple la celule specializate în detectarea gustului. Apoi mor și sunt înlocuite de altele.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Accident Milişăuţi. Patru persoane au fost rănite. Printre ele se afla și un copil

Un accident rutier nefericit a avut loc pe teritoriul localității Milișăuți, iar patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite. Potrivit declarațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă