11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleEdiția din acest an a Festivalului de la Cannes va fi prezidată...

Ediția din acest an a Festivalului de la Cannes va fi prezidată de Cate Blanchett

Cei implicați în organizare au dorit să aleagă o figură emblematică a luptei împotriva hărţuirii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cate Blanchett, care tocmai a lansat alături de vedete ca Natalie Portman şi Meryl Streep fundaţia “Time’s Up” pentru a le ajuta pe victimele hărţuirii sexuale, este cea de a 12-a femeie căreia i se încredinţează preşedinţia juriului de la Cannes, la patru ani după regizoarea neozeelandeză Jane Campion.

În vârstă de 48 de ani, Cate Blanchett îi urmează la preşedinţia juriului regizorului spaniol Pedro Almodovar, care a decernat anul trecut Palme d’or suedezului Ruben Ostlund pentru filmul “The Square”.

“Vin la Cannes de ani de zile ca actriţă, ca producătoare, pentru serile de gală şi pentru vizionările de filme în competiţie (…). Dar nu am venit până acum numai pentru plăcerea de a profita de abundenţa de filme de la acest mare festival”, a reacţionat vedeta australiană într-un comunicat.

“Suntem foarte fericiţi să fim gazda unei artiste rare, al cărei talent şi convingeri pot fi văzute atât pe ecranele cinematografelor, cât şi pe scenele de teatru. Conversaţiile noastre, din această toamnă, ne promit că va fi o preşedintă angajată, o femeie pasionată şi o spectatoare generoasă”, au declarat Pierre Lescure, preşedinte al Festivalului de la Cannes, şi Thierry Frémaux, delegat general.

Alegerea, care pare logică atât din punct de vedere artistic cât şi mediatic, poate fi interpretată şi ca o dorinţă a Festivalului de la Cannes de a susţine lupta împotriva hărţuirii în această profesie, după pe scandalul Weinstein a zguduit cea de a 7-a artă toamna trecută, notează AFP.

Cate Blanchett a fost una dintre primele celebrităţi care a luat deschis poziţie împotriva producătorului Harvey Weinstein, acuzat începând cu 5 octombrie anul trecut de agresiuni sexuale şi viol de peste o sută de femei.

Actriţa a câştigat un Oscar în 2005 pentru rol secundar în “The Aviator”, în care a interpretat rolul lui Katherine Hepburn, iar apoi a ridicat statueta acordată celei mai bune actriţe în 2014, după rolul din “Blue Jasmine”, regizat de Woody Allen.

În 2007, Cate Blanchett a câştigat şi premiul pentru cea mai bună actriţa la Mostra din Veneţia, cu filmul “I’m not There” al lui Todd Haynes, în care interpretează rolul unui Bob Dylan androgin.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă