Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Efortul fizic intens de la serviciu poate creşte cu 18% riscul de deces prematur

Bărbaţii care depun mult efort fizic în timpul unei zile de muncă ar putea avea un risc mai mare de deces prematur, au avertizat oamenii de ştiinţă citaţi de Press Association.

Rl online 0 comentarii

Cercetătorii au identificat un ''paradox al activităţii fizice'' potrivit căruia angajaţii de sex masculin care au un nivel ridicat de activitate fizică prezintă un risc semnificativ mai mare de deces în comparaţie cu cei care desfăşoară activităţi fizice mai puţin solicitante.

Studiul publicat în British Journal of Sports Medicine se bazează pe o analiză a 33 de articole ştiinţifice în care au fost implicate aproape 200.000 de persoane.

Cercetătorii au descoperit că angajaţii de sex masculin care depun o cantitate mare de efort fizic ocupaţional - cum se întâmplă în cazul muncitorilor în construcţii, a operatorilor de pe linia de asamblare sau a personalului medical - prezentau un risc cu 18% mai mare de deces prematur în comparaţie cu lucrătorii care desfăşurau activităţi preponderent sedentare.

Această asociere nu se aplică însă şi în cazul angajatelor, se notează în studiu.

''Aceste concluzii sugerează existenţa unui paradox al activităţii în cazul angajaţilor de sex masculin, nivelurile ridicate de activitate fizică ocupaţională fiind asociate cu unele consecinţe care afectează negativ starea de sănătate, în contrast cu dovezile existente ce susţin efectele benefice asupra sănătăţii ale activităţilor fizice moderate sau intense efectuate în timpul liber'', a notat echipa internaţională de oameni de ştiinţă condusă de dr. Pieter Coenen de la Centrul Medical aparţinând Vrije Universiteit din Amsterdam.

Potrivit specialiştilor, dacă se dovedeşte legătura de cauzalitate, liniile directoare privind activitatea fizică ar trebui să facă diferenţa între activităţile fizice desfăşurate la locul de muncă şi cele din timpul liber.

Comentarii

loading...