4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleEuropenii pot face cumpărături online fără frontiere

Europenii pot face cumpărături online fără frontiere

Europenii nu vor trebui să se mai teamă că un site web le va bloca accesul sau îi va redirecţiona doar pentru că ei – sau cardurile lor de credit – provin dintr-o altă ţară. Oriunde s-ar afla în UE, vor avea acces la bunuri şi servicii online, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Cu această ocazie, vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: “În 2015, 63% dintre site-uri nu permiteau efectuarea de achiziţii dintr-o altă ţară a UE. Prin urmare, aproape două treimi dintre consumatorii care doreau să facă cumpărături online într-o altă ţară nu puteau să facă acest lucru. La data de 3 decembrie punem capăt acestei practici. Ne dorim o Europă fără bariere, fapt ce presupune, printre altele, eliminarea barierelor din calea comerţului online”.

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a afirmat că, după eliminarea tarifelor de roaming şi introducerea noilor norme privind protecţia datelor şi a posibilităţii ca cetăţenii să aibă acces la conţinutul lor online atunci când se află într-un alt stat membru, eliminarea geoblocării nejustificate aduce mai aproape o piaţă unică digitală reală pentru toţi europenii, cu avantaje atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreprinderi.

De asemenea, Comisarul pentru economia digitală şi societatea digitală, Mariya Gabriel, a invitat toate statele membre să asigure o punere în aplicare eficace a acestor norme şi să facă tot ceea ce le stă în putere pentru a asigura aplicarea eficientă a regulamentului chiar din prima zi a intrării sale în vigoare. “Totodată, facem apel la statele membre să ajungă la un acord cu privire la armonizarea normelor pentru vânzarea de bunuri şi servicii digitale şi achiziţiile online. Toate aceste elemente sunt esenţiale pentru crearea unei pieţe unice digitale funcţionale şi competitive”, a subliniat Mariya Gabriel.

Statele membre sunt responsabile cu punerea în aplicare a regulamentului şi trebuie să instituie structurile necesare care să asigure o demarare fără probleme a aplicării acestuia. Mai exact, statele membre trebuie să desemneze organismele însărcinate cu aplicarea acestei legi şi organismele care urmează să le ofere consumatorilor asistenţă practică. În plus, statele membre trebuie să stabilească măsuri eficace, proporţionale şi disuasive aplicabile în cazul nerespectării regulamentului.

Comisia va efectua o primă evaluare a aplicării Regulamentului privind geoblocarea până în martie 2020. Această evaluare va acoperi posibila extindere a principiului nediscriminării în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii pentru serviciile furnizate pe cale electronică, altele decât cele audiovizuale, a căror caracteristică principală este conţinutul protejat prin drepturi de autor, cum ar fi cărţile electronice, muzica, jocurile şi software-ul. Comisia va analiza, de asemenea, cu atenţie dacă în alte sectoare, cum ar fi serviciile de transport şi serviciile audiovizuale, mai există încă restricţii nejustificate pe motive de cetăţenie, loc de reşedinţă sau sediu care ar trebui eliminate.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă