20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFantana arteziana - 5 beneficii de a avea una in propria curte

Fantana arteziana – 5 beneficii de a avea una in propria curte

Departe de a fi o inovație a societății actuale, fântâna arteziană este un obiect decorativ cu o istorie bogată, care de-a lungul vremii a fost reinventată în cele mai fascinante moduri.

Considerată cândva simbol al aristocrației, fiind plasată în grădinile fastuoase ale curților imperiale și în piețele publice importante ale orașelor antice, fântâna arteziană aproape că a devenit o necesitate astăzi, fiind preferată de mulți dintre noi fie pentru înfrumusețarea grădinii, fie ca obiect decorativ pentru interiorul locuinței.

Conform opiniilor majorității peisagiștilor, fântâna arteziană este obiectul-vedetă dintr-o grădină, indiferent de mărimea acesteia. Un astfel de obiect decorativ elimină stresul, purifică aerul și nu favorizează apariția larvelor de țânțari sau a algelor urât mirositoare.

Descopera 5 beneficii pe care o fântână arteziană le aduce grădinii tale:

 

Fantana Arteziana – Te relaxează
 

Grădina este un spațiu important, pe care îl poți transforma într-o oază de relaxare dacă îl amenajezi corect. Integrarea unei fântâni arteziene în decor va avea rol estetic, dar și reconfortant datorită sunetului liniștitor al apei.

O fântână arteziană poate să transforme și cea mai anostă curte într-o zonă plăcută și liniștită. Aspectul general al unei grădini amenajate cu fântâni atrage atenția imediat și, în plus, crește valoarea locuinței. Dar dacă alegi fântâni arteziene de grădină al căror stil nu este în concordanță cu arhitectura casei, efectul obținut va fi incongruent, accentuând aspectul de kitsch.

Sunetul fântânii este foarte important pentru ambianță. Relaxarea se poate transforma repede în frustare dacă sunetul apei este prea puternic, iar dacă sunetul e prea slab, nu îl vei auzi, așa că efectul curgerii apei va fi pierdut.

 

Fantana Arteziana – Are rol estetic
 

Sunt trei aspecte de care ar trebui să ții cont când alegi o fântână arteziană de grădină: designul, greutatea, mărimea și forma. Fiecare curte este diferită, așa că poate fi greu să decizi care e fântâna potrivită pentru spațiul tău. Identifică elementele recurente din decorul grădinii și caută o fântână care să fie în acord cu ele. De asemenea, ar trebui să te gândești dacă vrei că fântâna să fie o piesă centrală în grădină sau doar un accent și să o poziționezi că atare.

 

Foto: www.piatraonline.ro

 

Un design popular de fântână arteziană este cel cu mai multe niveluri pe care apa se revarsă în diferite moduri. De obicei se prezintă sub forma unei sculpturi cu un fir de apă care pornește din statuia încorporată și este apoi colectat într-un vas – bazinul în care stă sculptura. Fântânile pentru păsări sunt alt model popular, cu apă care se schimbă mereu cu ajutorul unei pompe submersibile – astfel, apa va fi mereu proaspătă. Iazurile de grădină sunt și ele apreciate pentru designul simplist și de efect.

 

Fantana Arteziana – Crește valoarea locuinței
 

O fântână arteziană este asociată cu eleganța și originalitatea, ne duce cu gândul la opulență și conferă originalitate spațiului pe care îl ocupă. Dacă o vei integra corect în decorul grădinii, fântâna va deveni cu siguranță „vedeta” zonei respective. Iar dacă vreodată vei vrea să îți vinzi locuința, fântâna arteziană va putea contribui la creșterea prețului acesteia.

 

Fantaniile Arteziene – Revin iar la modă
 

Inovațiile din ultimii ani în materie de design pentru fântânile arteziene au făcut ca cererea pentru astfel de obiecte de decor să crească. Astfel, pentru fiecare tip de locuință există opțiuni de amenajare a grădinii sau a interiorului cu fântâni. Mai mici sau mai mari, fântânile arteziene sunt un simbol al rafinamentului și dau viață spațiului în care sunt amplasate. În plus, nu sunt greu de întreținut și nu necesită un buget considerabil dacă au design minimalist.

 

Fantana Arteziana – Este ușor de montat și întreținut
 

Este bine să eviți să poziționezi o fântână mare în apropierea unui perete, pentru a avea acces ușor la ea. Fântânile arteziene sunt dotate cu o pompă prin care circulă apa constant. Trebuie doar să urmărești nivelul apei și să realimentezi fântâna la nevoie.

În ceea e privește alimentarea cu curent electric, există fântâni cu baterii care pot fi amplasate oriunde în grădină; fântâni electrice, care trebuie poziționate în apropiere de o sursă de alimentare sau fântâni alimentate cu energie solară, care pot fi așezate oriunde nu este umbră.

Nu uita că toate fântânile arteziene pentru exterior trebuie curățate periodic. Pot cădea frunze în interior, iar apa poate deveni tulbure și murdară. Pentru a curăța fântâna trebuie întâi să o golești de apă, iar după curățare să o realimentezi. Fiecare producător are propriile specificații în acest sens, așa că ar fi bine să consulți manualul de instrucțiuni al fântânii înainte de a te apuca de treabă.

Plasarea unei fântâni arteziene în grădină este o sarcină care trebuie tratată cu seriozitate, ținând cont de dimensiunile spațiului și de bugetul pe care ești dispus să îl aloci.

Pentru un impact vizual sporit îți recomandăm ca stilul fântânii arteziene alese să nu facă notă discordantă de la culoarea și arhitectura casei.

De asemenea, trebuie să ții cont de acțiunile pentru întreținerea fântânii care vor fi necesare atât pe perioada verii, cât și iarna.  

Descopera gama completa de fantani arteziene pe www.piatraonline.ro

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă