15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFiecare loc de muncă este mai bun acum, decât să rămâi șomer?

Fiecare loc de muncă este mai bun acum, decât să rămâi șomer?

Șomajul ridicat sau munca “proastă” sunt consecințele eșecului de pe piața muncii, dar și de la Stat. Fiecare loc de muncă este mai bun acum pentru unii români, care nu au altă opțiune, decât să rămână șomeri. Aceasta este realitatea din România din ultimii ani. Șomajul, riscurile sociale și inegalitatea sunt modelate de inacțiunea guvernului sau de nepăsarea acestuia, nu sunt doar rezultatul dinamicii pieței capitaliste.

În România, auzi frecvent discuții despre acea laudă pur cantitativă, în ceea ce privește creșterea locurilor de muncă, însă este vorba doar despre munca prost plătită, de îndemnul de a accepta un job precar, nesigur, provizoriu, ca fiind mult mai bun decât niciunul. În aceste condiții, românii preferă să plece din țară, pentru a avea joburi mai bine plătite.

 

Locuri de muncă alternative

În România, nivelul șomajului este ridicat, de aceea o rată mare de tineri și mame singure sunt nevoite să se descurce cumva din punct de vedere financiar. Nivelul șomajului este ridicat chiar și în rândul tinerilor care au absolvit o facultate. Statisticile arată că unul din trei absolvenți universitari din țara noastră nu își poate găsi un loc de muncă și de aceea caută alte tipuri de joburi, unele considerate destul de controversate. Există studiouri care fac angajări mereu, însă asta presupune să lucrezi în alte domenii, în alte industrii.

Multe femei din România, care nu au altă opțiune, lucrează  la sucursale din industria videochatului care au titlul de Jasmin Certified Studio, cum este un studio videochat în Iași. La un astfel de studio lucrează și studente din oraș, pentru ca să-și plătească facultatea. Câștigurile sunt mari, unele modele iau și 4.000 de euro pe lună, deci de 10 ori mai mult decât venitul mediu din România.

 

Munca temporară, o alternativă la șomaj

 

 După o perioadă de șomaj, care s-a terminat, este posibil ca pasul următor să fie munca temporară. Asta ar fi o alternativă pentru oricine vrea să câștige un salariu minim pe economie, sau chiar mai puțin dacă are un job part-time. De obicei, românii care nu au suficientă experiență profesională, pentru a ocupa un job cu normă întreagă, sunt nevoiți să aleagă această alternativă ca ocazie de a testa noi ocupații și domenii de pe piața muncii.

Munca temporară oferă avantaje mari îndeosebi pentru angajatori, de aceea este folosită de aceștia. În primul rând ea oferă posibilitatea de a testa anumite modele de lucru sau linii de business, de a atrage oamenii care au talente în anumite specialități, sau pentru a pune în aplicare diferite proiecte. De asemenea, companiile angajează pe o perioadă determinată personal pentru a evita anumite procese de recrutare de durată. 

În ceea ce privește avantajele pentru angajați, aceștia consideră că munca temporară le aduce un venit de care au neapărată nevoie, mai ales dacă se confruntă cu dificultăți financiare pentru care își fac multe griji, și deci este mai bine să ai un salariu mic, decât nimic. În plus, ei văd în asta o modalitate de a face o impresie pozitivă asupra angajatorului; ei speră că acesta îi va angaja după un timp pentru munca pe termen mai lung, sau chiar pe o perioadă nedeterminată.

Munca temporară pentru câteva luni este aleasă de cei care nu au niciun ajutor din familie și trebuie cumva să-și câștige banii de trai. Din anumite motive, această formă de muncă este considerată inferioară, însă poate aduce în anumite cazuri experiență în profesie și beneficii financiare.

Românii aleg și asemenea joburi, mai ales studenții care vor să-și acopere cheltuielile, sau acele persoane care doresc să-și crească veniturile. Astfel de jocuri sunt alese de oameni în perioada de vacanță de vară, sau de persoanele care au mai mult timp liber, cum sunt educatorii.

Între timp, ei caută un alt loc de muncă, aplicând CV-uri online. O mare parte din solicitanții de pe site-urile cu locuri de muncă sunt interesați de o poziție cu normă întreagă. Cu toate acestea, mulți au pretenții mari, vor un loc de muncă care le oferă mai multă libertate și timp liber. Greu de găsit un astfel de job, care să fie și bine plătit.

 

Care sunt cele mai preferate locuri de muncă în România?

Conform unui studiu realizat de Universum Global și eJobs, la care și-au exprimat opiniile 15.000 de respondenți din România (studenți și profesioniști cu experiență), principalele domenii de activitate considerate mai atractive pe piața muncii sunt: IT, Business și Economie, Sănătate și Servicii Medicale, Științe Umaniste, Științe Naturale și Drept, Inginerie.

Studenții din România își doresc să lucreze la Microsoft, Banca Transilvania, Orange, Regina Maria, L’Oreal, Google, Bayer, Rompetrol. Românii profesioniști și-au exprimat preferințele pentru angajatori precum sunt: Mercedes Benz, Regina Maria, Amazon, Enel, Porsche, Google.

De asemenea, sunt considerate foarte atractive joburile la Procter & Gamble, Oracle, Zentiva, Synevo, BMW Group, Medicover, Banca Transilvania, Amazon.

 

Locuri de muncă în domeniul medical

Singurul sector în care se înregistrează o creștere a numărului de locuri de muncă în acest moment este cel de Sănătate (ex. biolog, asistent medical, infirmieră și altele). Cei interesați pot trimite CV-uri pentru angajări la Regina Maria, dar și scrisoare de intenție în scopul de a aplica la joburi part-time și full-time. Vezi mai multe și pe pagina de Facebook: REGINA MARIA Cariere.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă