10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFuste dama – O scurta incursiune in istoria celor mai stralucite piese...

Fuste dama – O scurta incursiune in istoria celor mai stralucite piese vestimentare

Fusta fost purtata de om din cele mai vechi timpuri, fiind realizata din frunze, paie sau piei de animale.

O foarte lunga perioada de timp fustele au fost ample, in straturi, marcau talia si confereau volum soldurilor.

A aparut apoi crinolina, la care apelam si noi cu incredere in anumite situatii si in ziua de azi.

Secolul XX, Paul Poiret – Fondatorul conceptului „haute couture”

In secolul XX, secol al razboaielor, femeile au inceput sa munceasca, iar hainele care sa le confere libertate de miscare, hainele comode, practice au devenit o necesitate.

Paul Poiret a reusit sa elimine exagerarile de proportii ale secolelor trecute si  a creat primele modele de fuste dama lungi  ce urmareau linia corpului, eliberand silueta feminina de hainele rigide si incarcate de pana atunci.

Fusta stramta hobble a lui Poiret  impiedica la mers,  obligand purtatoarele sa faca doar pasi foarte mici.  Acest tip de fusta trece printr-o serie de transformari, fiind inlocuita  de fusta trotteur, lunga si dreapta pana in pamant, care oferea insa o mai mare libertate de miscare. 

Incet, incet, fustele incep sa isi modifice lungimea, ajungand intial pana la jumatatea gambei, apoi pana sub genunchi pentru ca mai apoi sa ajunga deasupra genunchilor. 

Anul 1940 este anul aparitiei fustei conice midi, varianta mai scurta a fustei hobble, creata de Christian Dior si purtata  de Grace Kelly, Audrey Hepburn si de vedeta considerata cea mai frumoasa femeie a tuturor timpurilor,  Marilyn Monroe.

Acest tip de fusta era insotita in partea superioara de tunici sau jachete. Tot in acesti ani populare erau si fustele plisate.

Exuberantii ani ’60

Acea perioada a produs schimbari majore in privinta vestimentatiei. Miscarile de eliberare sexuala si dorinta de emancipare a femeii au dus la crearea fustei mini in 1965 de catre Mary Quant.

Fusta mini a devenit un simbol al tineretii si sexualitatii, a fost un succes imediat si a inceput sa cuprinda toata lumea, in ciuda conservatorilor care dezaprobau acest articol vestimentar.

Fiecare tip de fusta a reprezentat un simbol al timpului ei, al ideilor si perspectivelor asupra vietii intr- un anumit moment.

Noi, femeile din ziua de azi, avem posibilitatea de a alege orice tip de fusta dorim, care sa se potrivesca siluetei fiecareia si sa ne mascheze defectele.

Femeile cu o silueta de tip clepsidra se pot considera norocoase deoarece pot purta orice tip de fusta doresc. Fuste cu talie inalta, care evidentiaza talia, fustele creion, fustele conice, scurte, care marcheaza silueta de invidiat, se potrivesc de minune acestui tip de silueta.

Pentru femeile cu silueta  triunghi inversat adecvate sunt fustele care echilibreaza silueta, de tip clos si in forma de A, care creeaza volum in partea inferioara a corpului.

Siluetei dreptunghiulare i se potrivesc fustele clos, fustele cu volanase si peplum.

Silueta tip mar  se asociaza perfect cu fustele drepte, dar si cu cele in forma de A.

Fustele in forma de A infrumuseteaza si siluetele de tip para, in timp ce siluetei slabe i se potrivesc  fustele cu mult volum, bufante.

 

In magazinul online Larysa.ro gasesti o colectie de fuste pe care nu trebuie sa le ratezi!

 

***

Telefon: 0722 219 375
 

E-mail: contact@larysa.ro
 

Adresa: Str. Dumitru Slugeru, Nr.18, Complex Doamna Ghica Plaza, Bloc G, parter, spatiu comercial G1, sector 2, Bucuresti
 

 

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă