12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleGala Oscar 2019 a distrus barierele în ceea ce priveşte diversitatea la...

Gala Oscar 2019 a distrus barierele în ceea ce priveşte diversitatea la Hollywood

În ultimii ani, mişcările #OscarsSoWhite şi Time’s Up au militat pentru o mai mare diversitate la Hollywood, atât în faţa, cât şi în spatele camerelor de filmat.

Şi, deşi gala Oscar încă este dominată de bărbaţii caucazieni, munca depusă de cele două mişcări începe să dea roade, Academia de film americană incluzând, în 2017, mai multe femei şi persoane de culoare în rândul membrilor cu drept de vot.

Iar la gala Oscar din 2019 au fost sparte mai multe bariere. Astfel, pelicula “Black Panther”, de Ryan Coogler, cu o distribuţie majoritar de culoare, a împins mai departe limitele în ceea ce priveşte diversitatea. Ruth E. Carter şi Hannah Beachler, premiate pentru cele mai bune costume, respectiv cel mai bun design de producţie/ cea mai bună scenografie, au devenit a doua şi, respectiv, a treia femeie de culoare care au câştigat vreodată un Oscar într-o categorie care nu a fost de interpretare, după Irene Cara, recompensată în 1984 pentru piesa “Flashdance”.

Beachler a fost, de asemenea, prima femeie de culoare care a fost nominalizată vreodată la premiul Oscar pentru cel mai bun design de producţie.

Totodată, anul acesta, a fost prima dată când atât de multe femei de culoare sunt recompensate la aceeaşi gală Oscar, celor două alăturându-li-se Regina King, premiată pentru cel mai bun rol secundar feminin, cel din “If Beale Street Could Talk”.

Ediţia de anul trecut a galei Oscar a înregistrat cel mai mic număr de femei premiate din cei şase ani anteriori, şase, faţă de 34 de bărbaţi distinşi cu prestigiosul trofeu.

Anul acesta, 15 femei au primit Oscaruri, faţă de 36 de bărbaţi (unii primind mai multe premii). 53 de femei, altele decât actriţele, au fost nominalizate la cea de-a 91-a gală a premiilor Oscar, faţă de 159 de bărbaţi, alţii decât actorii.

“Roma” este primul film mexican care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj străin. Cineastul peliculei în alb şi negru, Alfonso Cuarón – premiat cu Oscar pentru regie în 2014, pentru “Gravity” – a stabilit şi el un record, fiind prima persoană recompensată pentru imaginea unui film pe care l-a şi regizat (la gala de duminică noapte, el a primit şi trofeul pentru cea mai bună regie).

Pelicula a fost şi prima produsă de platforma Netflix nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Cu partitura din “Green Book”, Mahershala Ali a devenit primul actor de culoare care primeşte două trofee Oscar pentru aceeaşi categorie, în cazul său, “cel mai bun rol secundar masculin”. De asemenea, după un Oscar primit în 2017, pentru rolul din “Moonlight”, de Barry Jenkins, Ali a devenit anul acesta al doilea actor premiat cel mai repede cu un al doilea trofeu al Academiei americane, după Tom Hanks (în 1993, pentru “Forest Gump”, şi în 1994, pentru “Philadelphia”).

Actorul de culoare Denzel Washington a primit, de-a lungul timpului, două premii Oscar pentru interpretare, însă în categorii diferite, rol principal în “Training Day” (2001), respectiv rol secundar în “Glory” (1989).

Domee Shi a devenit prima femeie de culoare care a câştigat un Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj animat, pentru “Bao”. Ea este şi prima femeie care a regizat un scurtmetraj animat pentru celebra companie Pixar.

Spike Lee a câştigat primul său Oscar competitiv. Anul acesta, pentru prima dată, Spike Lee a fost nominalizat atât la premiul pentru cel mai bun regizor, cât şi la cel pentru cel mai bun film, în calitate de producător, fiind doar al şaselea cineast de culoare care se poate lăuda cu această performanţă, după Jordan Peele, John Singleton, Lee Daniels, Steve McQueen şi Barry Jenkins. El a concurat la Oscaruri cu filmul “BlacKkKlansman”, care a primit şase nominalizări, dar a câştigat un singur trofeu, cel pentru cel mai bun scenariu adaptat (Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee).

Spike Lee a primit un premiu Oscar pentru întreaga carieră în 2015.

Marele câştigător al ediţiei de anul acesta a premiilor Oscar a fost lungmetrajul “Green Book”, de Peter Farrelly, desemnat cel mai bun film.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă