19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleGhidul amenajarii si intretinerii gradini – 10 pasi de care sa...

Ghidul amenajarii si intretinerii gradini – 10 pasi de care sa tii cont daca vrei o gradina de vis

Primavara este un anotimp al schimbarilor majore, schimbari care se produc mai ales in mediul inconjurator. Simultan insa, primavara este totodata si anotimpul care da startul la numeroase activitati gospodaresti si agricole. Dupa o perioada in care iarna si-a facut de cap in stilul propriu, iata ca a venit momentul sa ne dezmortim si sa ne bucuram din nou de vremea frumoasa, de razele blande ale soarelui si de momentele petrecute alaturi de cei dragi.

             La inceput de primavara insa, exista lucruri carora trebuie sa le acordam o atentie deosebita, iar printre acestea se numara desigur si propriile gradini. Nu mai reprezinta o noutate faptul ca orice proprietar de casa, care dispune si de o gradina isi doreste ca aceasta sa fie amenajata intr-un stil cat mai modern si mai impresionant. Amenajarea unei gradini insa este un proces care se realizeaza in etape logice, bine definite, despre care este esential sa ne informam inainte de a incepe sa investim in diverse aspecte, care s-ar putea sa nu fie tocmai avantajoase.

             Amenajarea unei gradini moderne ar trebui in mod cert sa inceapa cu un proiect, pe care il putem alcatui chiar noi in situatia in care avem idei creative pe care dorim neaparat sa le punem in practica. In situatia in care ne lipsesc aceste idei, putem apela la specialisti, care sa ne ofere cateva solutii in acest sens.

             Am aflat de la reprezentantii unor magazine online ca pentru o amenajare de succes a gradinii este nevoie de foarte multa dedicare, studiu si uneori chiar si investitii in unelte de gradinarit. Am discutat si cu reprezentantii magazinului online Maniamall.ro, retailer care comercializeaza unelte gradinarit si care ne vor fi de un real ajutor. In acest ghid vei invata cum sa iti amenajezi gradina intr-un mod in care nu doar ca vei trezi admiratia musafirilor, insa cu siguranta si invidia vecinilor.

 

1.    Informeaza-te cautand numeroase surse de inspiaratie.

             Tendintele in amenajarea gradinilor sunt la fel de schimbatoare precum sunt si cele din moda, astfel ca este important sa te informezi foarte bine inainte de a apela la schimbari majore in ceea ce priveste amenajarea gradinii. Daca gasesti fotografii frumoase cu gradini sau articole interesante, este recomandat sa le salvezi si sa le studiezi, astfel incat sa iti poti contura o idee despre modul in care vrei sa arate gradina ta. In plus, la acest pas, este recomandat sa iei in calcul si elementele pe care doresti sa le aiba gradina ta.

 

2.      Stabileste un buget minim si maxim pe care esti dispus sa il cheltuiesti in amenajarea gradinii.

             Costul amenajarii unei gradini depinde in mare masura de suprafata de teren, de materialele si plantele selectate, precum si de alte exigente subiective. Stabilirea unui buget minim si a unuia maxim te poate ajuta sa iei cu o mai mare usurinta avand in vedere ca aria cautarilor se va restrange semnificativ. Daca alegi sa conlucrezi cu un arhitect, este important sa ii comunici acestuia bugetul disponibil, astfel incat acesta sa iti poata oferi propunerile potrivite, care sa nu depaseasca asteptarile tale din punct de vedere financiar.

 

3.      Alege stilul de gradina. 

            Un pas important in procesul de amenajare al gradinii este alegerea unui stil de gradina, care sa se potriveasca cu stilul casei si cu gusturile tale. Dupa cum probabil ai ghicit deja, exista mai multe moduri sau stiluri, asa cum le numesc specialistii prin care iti poti amenaja gradina, motiv pentru care este necesar sa iei o decizie si in acest sens. Gradina moderna geometrica, gradina in stil liber, gradina in stil mediteranean reprezinta doar cateva exemple de stiluri asupra carora va trebui sa te opresti si sa le studiezi inainte de a lua o decizie. Fiecare dintre acestea au particularitati specifice, astfel ca este important sa nu treci cu vederea acest pas.

 

4.      Elementele de constructie din cadrul gradinii. 

            O gradina ar fi complet lipsita de sens fara existenta unor elemente specifice, care sa aduca estetica si utilitate simultan. Mai exact, un foisor reprezinta un loc unde vei putea lua masa in familie in zilele insorite, unde te vei putea feri de razele soarelui, dar este totodata si un element cu un important aport estetic. Daca exista astfel de elemente pe care ti le doresti in cadrul gradinii, este recomandat sa le iei in calcul atunci cand alcatuiesti proiectul gradinii datorita faptului ca de indata ce te-ai apucat de construit, s-ar putea sa constati ca nu ai suficient spatiu pentru alte constructii. Asadar, pentru a evita situatiile de asa natura, stabileste inca de la inceput elementele de constructie din cadrul gradinii.

 

5.      Pregatirea corespunzatoare a terenului gradinii. 

            Pentru ca vorbim despre o gradina moderna, cu siguranta vei alege sa plantezi gazon, astfel ca, pentru a avea parte de un gazon cu un aspect mereu sanatos, trebuie sa te asiguri ca pamantul din gradina este unul potrivit. De cele mai multe ori, pamantul preexistent in gradini nu este suficient de fertil, astfel ca, cei mai multi dintre proprietari se vad nevoiti sa inlocuiasca acest pamant cu unul de padure, care este considerat a fi foarte fertil. In plus, pamantul trebuie in mod cert nivelat avand in vedere ca este prea putin probabil ca acesta sa fie perfect drept inca de la inceput.

 

6.      Drenajul eficient al gradinii.

             Acumularile de apa din cadrul gradinii pot deveni destul de problematice, mai ales pentru gazon, care daca sta mult timp imbibat in apa, se va usca. Mai mult decat atat, acumularile de apa pot fi problematice si atunci cand acest lucru se intampla in imediata apropiere a locuintei datorita faptului ca apa poate patrunde in pivnita sau poate chiar afecta constructia. In contextul dat, un sistem de drenaj eficient reprezinta un lucru peste care este important sa nu treci cu vederea. In timpul verii, din pricina precipitatiilor abundente, se pot acumula cantitati importante de apa, astfel ca daca nu dispui de un sistem de drenaj eficient, aceasta apa iti poate da adevarate batai de cap. Un sistem de drenaj este alcatuit dintr-o serie de tevi, ingropate in pamant, care vor prelua tot surplusul de apa.

 

7.    Ingrijirea corespunzatoare a gradinii cu articole pentru gradinarit.

 Expertii de la Expertscule.ro sustin  ca intretinerea gradinii reprezinta un pas foarte

important pe care ar trebui sa il privesti intotdeauna cu mare responsabilitate, mai ales atunci cand iti doresti o gradina  de invidiat. Pentru a face acest lucru, este necesar sa ai intotdeauna la mana o serie de articole pentru gradinarit precum: masini de tuns gazon ( am identificat oferte foarte bune pe site-ul https://www.expertscule.ro/masini-de-ingrijit-gazonul/ ) , trimere electrice, dar si numeroase unelte pentru gradinarit comune precum: cazmaua, grebla sau foarfecele pentru gradinarit. Fiecare dintre acestea au un rol foarte bine definit in procesul de intretinere si amenajare al gradinii, motiv pentru care nu ar trebui sa iti lipseasca. Mai mult decat atat, este esential sa nu uiti de sistemul de irigare. Daca nu este vorba despre o suprafata mare de teren, un furtun clasic este suficient pentru a iriga, insa daca este vorba despre o suprafata mai mare de teren, cu siguranta aspersoarele reprezinta cea mai inteleapta achizitie pe care o poti face.

 

8.      Alege decoratiuni interesante pentru gradina.

             Micile detalii reusesc intotdeauna sa faca diferenta, chiar si atunci cand vorbim despre gradini, detalii care de aceasta data se traduc prin decoratiuni special concepute pentru gradini. Decoratiunile exterioare specifice nu sunt altceva decat elemente auxiliare menite sa creeze contraste si sa aduca un plus de aport estetic. Piticii pentru gradina, vazele de dimensiuni mari special concepute pentru gradina, precum si jardinierele reprezinta doar cateva idei de decoratiuni care pot aduce un plus de estetica gradinii tale.

            

9.      Opteaza pentru un sistem de iluminat modern.

             Pentru ca vorbim despre gradini amenajate intr-un stil modern, nu putem neglija nicidecum capitolul iluminat pentru gradina. Din fericire insa, astazi avem posibilitati multiple prin care putem oferi gradinilor noastre o atmosfera de poveste. Spre exemplu, iluminatul cu led reprezinta o modalitate inedita prin care iti poti ilumina gradina. Tot o solutie de iluminat practica reprezinta si spoturile cu incarcare solara, care pe langa aportul estetic pe care il aduc, te ajuta simultan si sa economistesti in timp.

 

10.  Focuseaza-te atat pe utilitate cat si pe estetica pentru a avea parte de o gradina moderna completa:

             Gradinile moderne sunt prin natura lor utile si estetice in acelasi timp avand in vedere ca in cadrul acestora te poti bucura de liniste si relaxare, dar poti totodata sa plantezi si diversi pomisori de ai caror roade sa te bucuri. Tot ce ai nevoie sunt doar cateva idei creative si putina determinare, iar cu siguranta rezultatele scontate nu vor intarzia sa apara.

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă