15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyle"Green Book", marele învingător la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto

“Green Book”, marele învingător la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto

Filmul câştigător, cu actorii Mahershala Ali şi Viggo Mortensen în rolurile principale, relatează aventurile unui bodyguard italo-american angajat ca şofer al unui pianist de culoare, pentru a-l însoţi într-un turneu în sudul Statelor Unite în anii ‘1960.

“Această victorie depăşeşte cele mai nebuneşti vise ale mele”, a reacţionat cu bucurie regizorul peliculei, într-o scurtă declaraţie dată publicităţii de organizatorii TIFF 2018.

“Green Book” a devansat filmele “If Beale Street Could Talk”, de Barry Jenkins, şi “Roma”, de Alfonso Cuaron, ocupantele locurilor al doilea respectiv al treilea în preferinţele publicului canadian.

Decernat din 1978, Premiul Publicului (People’s Choice Award) este atribuit în fiecare an în urma numărării voturilor exprimate de spectatori. Festivalul de la Toronto, cel mai amplu eveniment de acest gen din America de Nord, este considerat adeseori o veritabilă trambulină către premiile Oscar.

Nu de puţine ori, filmele recompensate la Toronto sunt apoi premiate şi cu Oscaruri. Şapte foste pelicule învingătoare la TIFF au obţinut apoi Oscarul pentru cel mai bun film – “Chariots of Fire”, “American Beauty”, “Slumdog Millionaire”, “The King’s Speech”, “Argo”, “12 Years a Slave” şi “Spotlight”.

Filmul preferat de publicul de la Toronto – inspirat dintr-o poveste adevărată – relatează aventurile unui muzician de culoare, constrâns să angajeze un asistent pe durata unui turneu pe care îl susţinea de unul singur în statele sudice americane, afectate încă de politica de segregare.

Născut într-o familie de imigranţi jamaicani, muzicianul Don Shirley, interpretat de Mahershala Ali – premiat cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar graţie interpretării sale din filmul “Moonlight” – este un personaj cu un comportament marcat de preţiozitate, cu o engleză rafinată, însă nepregătit pentru a face faţă prejudecăţilor şi rasismului din sudul Statelor Unite.

El îl angajează pe Tony “Lip” Vallelonga, interpretat de Viggo Mortensen, care este exact opusul său, au precizat organizatorii TIFF într-o prezentare a peliculei. Italo-american crescut pe străzile şi în barurile din New York, Tony ştie să folosească jargonul şi, în cele din urmă, pumnii pentru a obţine ceea ce doreşte. Coabitarea lor nu este întotdeauna uşoară, însă cei doi bărbaţi ajung să se cunoască mai bine şi să înţeleagă apoi că, lăsând la o parte culoarea pielii, nu sunt chiar atât de diferiţi.

Cei doi se folosesc în peregrinările lor de “Negro Motorist Green Book”, un ghid destinat în epocă afro-americanilor pentru a-i ajuta să găsească hotelurile şi restaurantele dispuse să îi primească în pofida discriminărilor.

Şi alte producţii cinematografice au fost remarcate la ediţia din acest an a festivalului canadian, desfăşurat în perioada 6 – 16 septembrie, în special “A Star is Born”, regizat de Bradley Cooper, cu Lady Gaga în rolul feminin principal, care era considerat un posibil câştigător al Premiului Publicului.

Alte filme apreciate au fost “First Man”, de Damien Chazelle, cu Ryan Gosling în rolul astronautului Neil Armstrong, “Widows”, de Steve McQueen, şi “The Death and Life of John F. Donovan”, primul film turnat în limba engleză al regizorului Xavier Dolan, originar din Quebec.

Interpretările oferite de Nicole Kidman în “Destroyer”, de Steve Carell şi de Timothee Chalamet în “Beautiful Boy” şi Robert Redford în ultimul său rol pe marele ecran în “The Old Man and the Gun” au fost de asemenea apreciate.

Peste 300 de lungmetraje şi scurtmetraje din 74 de ţări au fost prezentate la cea de-a 43-a ediţie a TIFF.

Au mai fost premiate producţiile “Free Solo”, la categoria “cel mai bun documentar”, şi “The Man Feels No Pain”, de Vasan Bala, la categoria “cel mai bun film horror”.

Lungmetrajul “The Third Wife”, de Ash Mayfair, a fost desemnat cel mai bun film nou asiatic, iar “La Disparition des Lucioles”, de Sebastien Pilote, s-a impus la categoria “cel mai bun film canadian”.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă