15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleIar nu îți găsești documentele de care ai nevoie? Descoperă cum poți...

Iar nu îți găsești documentele de care ai nevoie? Descoperă cum poți scăpa de acest chin

Să petreci de fiecare dată când ai nevoie de un document 20-30 de minute ca să îl găsești este cumplit, nu-i așa? Dacă ai pățit-o, nu îți face griji. Un singur român din zece nu și-a rătăcit niciodată actele. Însă, dacă nu faci ceva în această privință, chiar ar trebui să te îngrijorezi. De ce? Fiindcă un astfel de obicei nu doar că te va face să pierzi foarte multă vreme, ci, la un moment dat, s-ar putea să nu mai găsești deloc o hârtie oficială. Și ține cont că ar putea fi una extrem de importantă! Tocmai de aceea, specialiștii recomandă să le ordonezi cu cât mai multă atenție. Așadar, hai la treabă! 

TOP 3 pași pentru organizarea documentelor

În primă fază, alege ziua pe care vrei să o dedici acestei activități. Ține cont că s-ar putea să dureze destul de mult și că vei avea nevoie de răbdare, întrucât sortarea actelor nu este chiar o joacă de copii. Bineînțeles, poate fi distractivă, dar nu ușoară. În fine, iată ce ai de făcut după ce te hotărăști să începi: 

 

1.    Adună toate actele – găsește cea mai spațioasă zonă din locuința ta și adună acolo toate actele. Indicat ar fi să le pui pe o singură masă sau, dacă nu ai una suficient de mare, le poți întinde pe covor. Astfel, le vei avea pe toate într-un singur loc și îți va fi mult mai ușor atunci când vei trece la pasul numărul doi. Caută bine fiecare hârțiuță, încât să nu te trezești la sfârșit că ai uitat, de exemplu, de un sertar în care se mai află câteva documente. 

2.            Sortează toate actele – după ce ai adunat toate actele într-un singur loc, trebuie să înceapă procesul de sortare. În primul rând, ar fi indicat să le alegi pe cele mai importante, precum copii ale buletinelor membrilor familiei, certificatele de naștere și de căsătorie, cărțile de muncă și așa mai departe. Ulterior, găsește toate documentele care trebuie păstrate pe o perioadă determinată de timp. Aici se pot încadra, de exemplu, asigurările și garanțiile. Iar, la sfârșit, o să rămână documentele de uz frecvent, adică facturile și cererile. Nu uita, cele de care nu mai ai nevoie trebuie să ajungă la gunoi, însă, înainte de-a le arunca, ar fi bine să le rupi în bucăți cât mai mici, pentru a te asigura că nu îți poate vedea nimeni datele persoanele care apar pe ele. 

3.            Depozitează-le corespunzător – Nu este suficient doar să le sortezi, documentele trebuie și depozitate. Achiziționează câteva bibliorafturi de la eraft.ro și folosește câte unul pentru fiecare categorie de acte. Bineînțeles, dacă ai nevoie de două sau trei pentru un singur tip de, nu este nicio problemă, însă, ar fi bine să scrii pe fiecare ce se află în interior. Astfel, data viitoare când vei avea nevoie de ceva de aici, vei ști direct unde să te duci și să cauți. 

    După ce ai terminat, dă-ți un test. Roagă-l pe partenerul tău să îți ceară orice document, iar tu mergi și caută-l. Dacă ai făcut totul perfect, nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de secunde până ce reușești să îl găsești. 

    Sursă foto: Shutterstock.com 

 

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă