Ca și oamenii, plantele au un sistem propriu de apărare  ”Repausul vegetativ”-o stare temporară de inactivitate sau activitate metabolică minimă a plantelor.

Ca și oamenii, plantele au un sistem propriu de apărare ”Repausul vegetativ”-o stare temporară de inactivitate sau activitate metabolică minimă a plantelor.

Îngrijirea plantelor de interior în sezonul rece

În ultima lună de toamnă, după ce aţi mutat plantele sensibile la frig la interior, pregătiţi-le pentru iarnă, respectând cu atenţie cerinţele fiecăreia. Un mini-ghid de îngrijire vă va ajuta să le asiguraţi condiţii optime pe tot parcursul sezonului rece.

Ion Diamandi 0 comentarii

În perioada de repaus plantele nu mai cresc, nu se mai dezvoltă ci doar conservă energie.” Este strategia de supraviețuire în perioadele cu temperaturi foarte scăzute sau în cele secetoase oferind totodată beneficii de odihnă și refacere, contribuind astfel la longevitatea plantelor” spune designer floral Anca Lupu

Designer floral Anca Lupu

Nevoile de hrănire sunt reduse semnificativ, seva nu mai circulă prin structura plantei iar substanțele nutritive nu mai sunt absorbite. Primele semne de apropiere a repausului vegetativ sunt: căderea completă a frunzelor la foioase, schimbarea în intesitate a culorii coniferelor, de la verde intens la verde închis spre maroniu. Tot pe perioada repausului vegetativ, toamna târziu, chiar și la conifere( Brad, Molid, Tisa, Ienupăr, etc), are loc procesul de regenerare a foliajului astfel, anumite crengi devin  maro iar acele încep să cadă. Daca sesizati aceste semne nu va îngrijorați,  în primăvară noi muguri vor îmbrăca ramurile care acum se scutură.

Și totusi, cum putem proteja noi plantele în sezonul rece avand în vedere faptul că schimbările climatice din ultimii ani au dus la modificări în sistemul de adaptare a plantelor. Astăzi,  de exemplu, găsim în grădini plante noi, precum Dafinii care în trecut nu se adaptau la sezonul rece iar acum rezistă cu succes și fără protecție pe parcursul întregii ierni și, paradoxal, am pierdut exemplare vechi de plante, care erau deja aclimatizate, Buxus-ul fiind doar unul dintre acestea.  De aceea, vom pregati plantele pentru sezonul rece prin tratatrea  tuturor bolilor de care suferă. O plantă sănătoasă va depași, cu siguranța, mai ușor sezonul rece. Iar din speciile pe care le întâlnim la noi în grădini recomandăm protejarea următoarelor plante:

 Sfaturi practice

Odată cu introducerea plantelor în casă, verifică-le de posibilii dăunători. Dacă frunzele sunt lipicioase sau au pete, dacă apar gângănii când le pui apă, înseamnă că există dăunători şi că trebuie să le deparazitezi. În acest scop, taie o frunză din planta afectată şi mergi cu aceasta la farmacia fitosanitară, pentru a primi un diagnostic, iar apoi – o soluţie pentru tratament. După ce ai curăţat plantele, poţi trece la pasul următor: schimbarea pământului şi fertilizarea celor care au nevoie.


-Nu schimba ghivecele plantelor care au flori sau fructe, întrucât le poţi face mai mult rău.
Amplasează plantele suculente şi cactuşii într-o cameră mai întunecată, cu temperaturi constante de maximum 15 grade Celsius. În ceea ce priveşte udarea, este suficient să le pui apă de maximum patru ori pe durata întregii ierni. În aceste condiţii, cresc şansele ca, anul viitor, să aibă o înflorire bogată.

-Plantele din familia ficuşilor nu au nevoie de căldură şi lumină. Pe cele care prezintă două culori (verde şi alb) le poţi pune la lumină, dar departe de calorifer sau sobă.

-Ferigile necesită un spaţiu cu multă umiditate şi o udare frecventă. În schimb, evită să le aşezi într-un loc cu soare direct.

 

Comentarii

loading...