Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Mihai Diac

Foto: Mihai Diac

Jucării de lux. Proprietarii de iahturi cheltuiesc pentru ele trei miliarde de dolari pe an

O serie de miliardari deţin iahturi extrem de scumpe şi greu de întreţinut, iar pentru achiziţionarea unor astfel de ambarcaţiuni cheltuielile ajung la circa trei miliarde de dolari pe an, comentează agenţia de presă Bloomberg citată de Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Cele mai scumpe 25 de superiahturi din lume valorează peste 7,5 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro), conform estimărilor firmei de profil VesselsValue.

"Dintre toate jucăriile pe care un miliardar le poate cumpăra, niciuna nu depăşeşte ca decadenţă un superiaht. Cu lungimi care depăşesc frecvent un teren de fotbal, navele sunt extrem de scumpe, întreţinerea anuală poate ajunge la zeci de milioane de dolari, emisiile poluante sunt mari, iar valoarea unei astfel de ambarcaţiuni aproape că nu creşte niciodată. Cu toate acestea, oamenii extrem de bogaţi consumă din ce în ce mai mulţi bani pentru aceste palate plutitoare", comentează editorialiştii Devon Pendleton şi Hayley Warren într-un material publicat în agenţia Bloomberg sub titlul "Elita superiahturilor scufundă trei miliarde de dolari anual în ambarcaţiuni care consumă bani".

Valoarea totală a iahturilor de lux vândute în 2017 a fost de 2,9 miliarde de dolari (2,6 miliarde euro), cu 21% mai mult decât în 2016, conform datelor oficiale. În 2018, până în luna octombrie, au fost cumpărate aproape 300 de superiahturi, în creştere faţă de 249 în anul 2017.

Analiştii remarcă și faptul că miliardarii chinezi, al căror număr este în creştere, nu se numără printre persoanele cele mai atrase de navigația cu iahtul.

Există și în România iahturi, ele fiind vizibile de exemplu în Delta Dunării sau în zona Constanței. De asemenea, în România se organizează și cursuri pentru obținerea brevetului de obținere a permisului de conducere de ambarcațiuni. În zona Bucureștiului, asemenea cursuri se organizează pe lacul Snagov.

De remarcat este faptul că brevetul pentru conducerea de ambarcațiuni pe Dunăre și pe ape interioare este diferit de cel pentru Marea Neagră. De asemenea, brevetul pentru conducerea ambarcațiunilor cu motor nu dă posesorului și dreptul de a conduce ambarcațiuni cu vele, pentru acestea din urmă fiind necesar un permis special.

Comentarii

loading...