8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleKamara și Gheorghe Turda cer bani pentru muzica din cârciumi

Kamara și Gheorghe Turda cer bani pentru muzica din cârciumi

Kamara și Gheorghe Turda sunt doi soliști care au venit azi la mare, nu pentru a se bronza, ci pentru a sta de vorbă cu ziariștii. Au fost însoțiți de Ștefan Gheorghiu, director general al Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți. Tema discuției: prevenirea și conștientizarea agenților economici din județul Constanța cu privire la respectarea legii drepturilor de autor din domeniul ambiental și lucrativ.

Aceștia au precizat că, potrivit legii, toate firmele, fie că vorbim de hoteluri, restaurante, baruri, discoteci etc, trebuie să plătească pentru că utilizează înregistrări video sau audio în mediul ambiental, indiferent de sursă. „Taxa este cuprinsă între 50 și 500 de lei pe lună, în funcție de tipul de activitate desfășurată. De exemplu,pentru un bar sau o cafenea cu o suprafață cuprinsă între 100 și 150 mp, societatea ar trebui să achite 38 de lei pe lună pentru audio și 19 lei pe lună pentru video”, a sus Ștefan Gheorghiu. Pentru obținerea acestei licențe, administratorul societății trebuie să trimită,prin poștă, la sediul CREDIDAM, o solicitare, iar aceasta îi va înainta o proformă.  Pentru a ști cât trebuie să plătească, trebuie să consulte, tot ei, site-ul acestei instituții.

Reprezentanții CREDIDAM spun că amenzile sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei. Cu toate acestea, circa 55% din firmele din Constanța nu dețin licență sau au întârzieri la plata pentru difuzarea muzicii.

Anul trecut s-au dat doar 44 de amenzi

Marius Schabergher, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Investigații Fraude IPJ Constanța, a informat că în cursul anului 2017 a fost aplicat un număr de 44 de amenzi în valoare totală de 274.000 de lei.

În România există însă cinci instituții care colectează remuneratții în domeniul muzical și audiovizual. Este vorba depre UCMR-ADA, CREDIDAM, UPFR, pentru prima categorie, și DACIN-SARA și UPFAR-ARGOA, pentru cea de-a doua categorie, în care intră societățile comerciale dotate cu televizoare.

Proprietarul unei pensiuni cu mai puțin de 20 de camere spune că este obligat să plătească, pe lângă abonamentul TV, taxe la toate cele cinci asociații. „La UCMR ADA am plătit 257 de lei pe an, la UPFAR, 128 de lei pe trimestru, la UPFR, 71 de lei pe trimestru, de exemplu. În total, pe an, probabil că suma totală depășește o mie de euro, indiferent de gradul de ocupare al pensiunii”, spune acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă