Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mărimea contează! De ce cresc paharele de vin

Mărimea contează! De ce cresc paharele de vin

Oamenii de știință susțin că un pahar de vin pe zi poate fi benefic pentru sănătate, dar cât de mare să fie paharul? Aproape orice studiu din ultimele trei decenii a adăugat la această afirmație un avertisment crucial: beți cu moderație!

Elena Mitrovici 0 comentarii

Cei mai mulți experți în sănătate definesc moderația ca fiind două pahare pe zi pentru un bărbat și unul pentru o femeie, amintește Wine Spectator.

Un nou studiu, publicat în Jurnalul Medical Britanic, arată că în Marea Britanie capacitatea medie a unui pahar de vin a crescut constant în ultimii 300 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au adunat date din cinci surse – Muzeul de Artă și Arheologie Ashmolean de la Universitatea Oxford, Gospodăria Regală a Regatului Unit (unde este comandat în fiecare an un nou set de pahare), producătorul britanic de pahare Dartington Crystal, magazinul John Lewis și eBay – pentru a analiza capacitatea a peste 400 de pahare care au fost disponibile sau vândute în Marea Britanie între 1700 și 2017.

Potrivit acestui studiu, capacitatea paharelor de vin a crescut de la o medie de 66 de mililitri în anii 1700 la 230 de mililitri la începutul anilor 1990. În ultimii 25 de ani, creșterea a fost și mai dramatică; a fost aproape o dublare a mărimii până la media cea mai mare – de 450 mililitri - folosită în 2017.

Ce efecte are această evoluție asupra sănătății noastre? În studiile științifice care vorbesc despre un pahar de vin, acesta este de obicei definit ca fiind de 140 de mililitri. Aceasta este și definiția folosită de Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente pentru o porție.

De-a lungul anilor, populația a consumat tot mai mult vin, iar mărimea paharelor poate a crescut pentru a acoperi cumva acest obicei. Însă, pentru a îmbunătăți sănătatea publică, oamenii de știință sunt preocupați să găsească metode de a reduce consumul excesiv de vin.

Băutul excesiv generează multe probleme, iar faptul că paharele sunt tot mai mari îi face pe oameni să bea mai mult decât cred. Potrivit studiului, cu aproape 12 la sută mai mulți băutori de vin aleg să-și toarne băutura în pahare mai mari decât în cele standard.

Sunt mulți factori care au putut genera această mărire a paharelor – schimbarea modei, ieftinirea sticlei, evoluția tehnologiei și chiar și opinia somelierilor, care spun că aroma vinului poate fi mai bine apreciată din cupe mai largi.

Cu toate acestea, paharele tot mai mari dăunează grav sănătății dacă sunt umplute. Așa că autorii studiului ne recomandă tuturor să turnăm doar 140 de mililitri de vin, indiferent cât de mare este paharul.

Citește totul despre:

#pahar #vin

Comentarii

loading...