5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleMașinile vor merge pe... bere!

Mașinile vor merge pe… bere!

 
upă ani de încercări, oamenii de știință au găsit metoda prin care să creeze combustibil durabil din bere, convertind etanolul din această băutură în butanol. Acum, ei spun că nu va trece foarte mult până când se vor putea vedea pe străzi mașini circulând pe baza noului combustibil, care ar putea deveni până în 2022 principalul carburant folosit în transporturi.

Profesorul chimist Duncan Wass, de la Universitatea din Bristol, spune chiar că noul combustibil va putea fi folosit pe mașinile care merg în prezent cu benzină, unele motoare neavând nevoie de nici un fel de modificare. Cu aparatura din laboratorul facultății se pot produce în prezent doar câteva sute de grame de butanol din bere, ceea ce nu e deloc suficient pentru a umple un rezervor, mai spune Duncan Wass. Dar tot el dă asigurări că adaptarea tehnologiei la o scară largă nu va dura mai mult de cinci ani.

Băuturile alcoolice sunt modelul ideal pentru fermentarea industrială a etanolului, explică savanții. Iar berea are exact compoziția chimică de care este nevoie pentru a trece la producția industrială, mai spun ei.

 

Combustibil alternativ

 

Etanolul, ingredientul principal al băuturilor alcoolice, este folosit deja în lume ca o alternativă la petrol.

Cu toate acestea, el nu este un înlocuitor ideal pentru că are o densitate energetică scăzută și poate fi destul de coroziv pentru motoare. Un combustibil alternativ mai bun este butanolul, dar până acum acesta era foarte dificil de realizat din resurse durabile.

Acum, oamenii de știință au găsit o nouă metodă de a transforma etanolul din băuturile alcoolice – în special din bere – în butanol, pentru a crea o sursă durabilă de combustibil alternativ. Ei au descoperit un catalizator care realizează minunea, iar acum se străduiesc să înțeleagă ce proprietăți are acesta de transformă cu succes berea în… benzină.

Cercetătorii, care și-au publicat rezultatele studiului în Catalysis Science & Tech­nology, spun că tehnologia lor nu va fi greu de adaptat la scară largă pentru că este un proces similar celor petrochimice, cu care industria este obișnuită.   

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă