Doina Ciotic, la 19 ani când a fost aleasă Miss Orizont, și în prezent

Doina Ciotic, la 19 ani când a fost aleasă Miss Orizont, și în prezent

Miss pe vremea comunismului: Cum erau alese fetele la concursurile de frumusețe în anii ‘70

În februarie 1979, o tânără de 19 ani din Mangalia a fost aleasă inopinat Miss Orizont, la Predeal, fără să fi participat cu adevărat la acest concurs de frumusețe.

Rl online 0 comentarii

Doina Ciotic este azi o doamnă de 58 de ani, cu ochi albaștri și spirit tânăr. În februarie 1979, Doina, ospătăriță în acea vreme, a fost detaşată la Predeal pentru lunile de iarnă.

Timpul liber și-l petrecea plimbându-se prin stațiune alături de două prietene. Într-o zi, pe când se plimbau ca de obicei, tinerele și-au dat seama că cineva le urmărește. Era un jurnalist care voia să-i facă Doinei fotografii.  

 „Personal, mi s-a părut ciudat, mai ales că nu sunt genul de femeie căreia să-i placă fotografiile sau să iasă în evidență, dar am acceptat într-un final“, povestește Doina pentru „România liberă“.

Nu a dat importanță întâmplării, iar în aceeași seară, fără să bănuiască ce avea să urmeze, a mers cu cele două prietene la hotelul Orizont.  „Seara am ieșit cu fetele la Orizont, să bem un suc, și deodată lumina reflectorului de acolo s-a pus pe mine și m-au numit Miss. Înghețasem efectiv. Niciodată nu mi-a plăcut să ies în evidență, iar când mi-am auzit numele m-am aplecat, prefăcându-mă că îmi leg un șiret la niște pantofi eleganți. Așa a apărut și în ziarul de pe vremea aceea, «Tribuna României», șiretul invizibil, alături de una dintre pozele pe care mi le făcuse jurnalistul respectiv“, povestește fosta Miss Orizont.

În acel an, la Predeal, cele mai frumoase fete din staţiune erau alese Miss fără probe și fără defilări pe scenă, cum se întâmplă în prezent.

Doina Ciotic nu s-ar fi gândit niciodată să participe la o astfel de competiție. „Nu sunt o adeptă a concursurilor de frumusețe. Nu m-am considerat niciodată mai frumoasă decât alte persoane. Fiecare este frumoasă în felul ei și are multe de oferit, nu poate exista un clasament pentru așa ceva.“

În 2018, la concursurile de frumusețe sunt selectate fete care chiar vor să treacă prin această experiență. Nimeni nu poate spune unde se află cea mai frumoasă posibilă câştigătoare decât atunci când aceasta se pune singură în evidenţă.

Ca fostă Miss, Doina le sfătuiește pe tinerele care vor să participe la concursuri să fie cât mai naturale.  „Frumusețe este în fiecare, nu e nevoie de machiaje, de operații sau de alte lucruri superficiale. Un dinte strâmb, păr mai ciufulit, nu contează... frumusețea stă în defectele fiecăreia.“

 

Un articol de Valentina Vlădoi 

 

 

 

Comentarii

loading...