7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleO persoană din trei nu ştie cum îşi poate proteja datele private...

O persoană din trei nu ştie cum îşi poate proteja datele private online

Odată cu creşterea cantităţii de date cu caracter personal pe Internet, o parte dintre utilizatori se consolează cu ideea că orice încercare de a menţine confidenţialitatea datelor online va fi sortită eşecului, potrivit companiei.

”Kaspersky Lab a descoperit recent că un utilizator din trei (32,3%) nu ştie cum îşi poate proteja viaţa personală în mediul online. Această lipsă de control faţă de problemele de confidenţialitate digitală, denumită extenuare produsă de datele private online, conduce deseori la publicarea unui exces de informaţii pe reţelele de socializare şi la ignorarea riscurilor inerente de securitate”, se arată în comunicat.

Specialiştii avertizează însă că acum nu este cel mai bun moment pentru a lăsa garda jos – o atitudine superficială faţă de viaţa privată ar putea să-i facă pe utilizatori o pradă uşoară pentru infractorii cibernetici.

”Într-o perioadă în care nouă din zece persoane (89,3%) intră online de mai multe ori pe zi, Internetul a devenit esenţial pentru viaţa modernă. Acest lucru a făcut ca păstrarea sub control a tuturor informaţiilor private să devină o provocare extraordinară pentru utilizatori. Conform unui sondaj recent Kaspersky Lab, aproape 17% dintre respondenţi au văzut informaţii private despre ei înşişi sau despre membrii familiei, care nu ar fi trebuit să ajungă în domeniul public”, se arată în comunicat.

Această cifră se ridică la aproape un sfert (22,3%) în rândul persoanelor care au copii cu vârste de până în 18 ani. Eforturile inutile de a deveni mai puţin vizibili pe Internet conduc la o stare denumită „extenuare cauzată de datele private”, potrivit companiei.

”Această extenuare este legată de existenţa unei presiuni constante, cu senzaţia permanentă că există terţi care profită de informaţiile tale personale, orice rezistenţă fiind inutilă. De fapt, unii oameni cred că nu au suficientă putere pentru a se opune încălcării confidenţialităţii datelor. O treime (32,3%) dintre respondenţi nu ştiu cum îşi pot proteja complet viaţa privată online, iar 13% şi-au pierdut interesul pentru modul în care îşi pot îmbunătăţi protecţia datelor personale”, se arată în comunicat.

O asemenea atitudine faţă de problemele de confidenţialitate a afectat, de asemenea, comportamentul online al oamenilor. Astfel, o cincime (19%) dintre participanţii la studiu nu fac eforturi suplimentare – cum ar fi ştergerea periodică a istoricului de navigare sau utilizarea de accesorii speciale pentru a bloca funcţiile de urmărire online – pentru a-şi asigura confidenţialitatea în timp ce navighează pe Internet de pe dispozitivele lor.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...
Ultima oră
Pe aceeași temă