10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleOmenirea, ameninţată de o pandemie devastatoare

Omenirea, ameninţată de o pandemie devastatoare

Este semnalul de alarmă tras de miliardarul Bill Gates, la un secol distanţă de la cea mai mare catastrofă medicală din istorie. Fondatorul Microsoft a avertizat la o dezbatere organizată pe tema epidemiilor de către Massachusetts Medical Society și New England Journal of Medicine că omenirea nu este pregătită să facă față unei pandemii, care ar putea surveni în următorii 10 ani. Este vorba despre raportul anual „Goalkeepers”, în care miliardarul Bill Gates vorbește despre cea mai teribilă amenințare care ar putea afecta locuitorii Terrei. Documentul, lansat de Fundaţia „Bill & Melinda Gates”, prezintă cele mai recente descoperiri la nivel mondial în domeniul sănătății publice.

„Se împlinesc 100 de ani de la gripa pandemică izbucnită în 1918. Din fericire, am fost scutiţi de astfel de pandemii în ultimii 100 de ani, dar este un lucru inevitabil apariţia unei pandemii având aceeaşi virulență”, a declarat Bill Gates pentru Business Insider. Un virus gripal ar putea provoca o pandemie în viitor, care s-ar putea declanșa în mod natural sau cu ajutorul bioteroriştilor, a atras atenţia miliardarul american. El a precizat că vor fi făcute progrese în tratamentul bolilor cronice și infecțioase, însă omenirea nu este încă pregătită să facă faţă varietăţii acestora: „Malaria, pneumonia și HIV sunt încă răspândite în țări în curs de dezvoltare. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, boala Alzheimer și alte boli neurologice se întâlnesc în întreaga lume”.

Zeci de milioane de victime

În cadrul dezbaterii, Bill Gates a prezentat o simulare realizată de către Institute for Disease Modeling, care a arătat că o nouă formă de gripă – precum cea care a ucis 50 de milioane de oameni în 1918 – ar putea omorî acum aproximativ 30 de milioane de oameni în doar 6 luni. „Dacă ai spune unui Guvern că acum se construiește o armă care să ucidă 30 de milioane de oameni, imediat acel stat ar lua măsuri”, argumentează fondatorul Microsoft, care a adaugat că, în cazul amenințărilor biologice, această amenințare lipsește. El a mai anunțat că fundația care îi poartă numele va investi 12 milioane de dolari pentru găsirea unui vaccin antigripal universal.

În plus, până în 2023, filantropul american va susţine cu 1,2 miliarde de dolari activităţile medicale şi ştiinţifice pentru urmărirea prin satelit a ţânţarilor care provoacă malaria şi eradicarea acestei boli. Pentru prima dată în zece ani, cazurile de malarie nu au scăzut, a reamintit Gates, subliniind că, nu numai că progresele se află în impas, dar se şi manifestă o inversare a tendinţei. În prezent, şase din zece cazuri de malarie în întreaga lume se detectează în cele 53 de ţări membre ale Commonwealth-ului. Liderii acestor ţări sunt chemaţi să reducă la jumătate numărul persoanelor afectate de această patologie până în 2023, un obiectiv care, dacă va fi îndeplinit, va evita 350 de milioane de cazuri şi va salva 650.000 de vieţi.

În contextul în care noi agenți patogeni au apărut în toată lumea, pe măsură ce populația s-a mărit, iar omenirea a tot distrus din mediul sălbatic, riscurile unei pandemii sunt tot mai mari. În plus, epidemiologii invocă interconectarea rapidă între ţări şi continente, prin traficul aerian, rutier şi maritim din ce în ce mai rapid şi extins. De exemplu, epidemiile mai recente – precum SRAS (Sindromul respirator acut sever), cu peste 770 de decese în Asia în 2003 – ne-au reamintit că lumea rămâne vulnerabilă. La fel ca Ebola, febra hemoragică a ucis peste 11.000 de persoane în Guineea, Liberia şi Sierra Leone în 2014 şi 2015. De asemenea, în ultimii trei ani a existat un focar de Ebola în Africa de Vest, de Zika în America de Sud şi, mai recent, o epidemie de ciumă în Madagascar. Şi în Europa există o epidemie de rujeolă, care doar în România a ucis 50 de persoane, din aproape 13 mii de cazuri confirmate oficial. De altfel, potrivit OMS, ţara noastră are cele mai multe cazuri de pe continent.

O nouă armă letală în Coreea de Nord

Experţii atrag atenţia că a devenit foarte ușor ca unii indivizi sau grupuri mici de oameni să creeze arme biologice mortale. De asemenea, nu trebuie subestimat pericolul asupra sănătăţii mondiale al anumitor ţări cu regimuri politice totalitare. Este şi  cazul Coreii de Nord, care poate exporta unul dintre cele mai letale virusuri planetare. Deşi liderii mondiali s-au concentrat în special pe stoparea ambițiilor nucleare ale Phenianului, această ţară asiatică mai deţine o armă la fel de letală: peste 130.000 de cazuri de tuberculoză, înregistrate oficial în 2016, şi un risc major de răspândire explozivă a tulpinilor rezistente la medicamente.

Cu o populaţie de aproximativ 25 de milioane de locuitori, Coreea de Nord este un punct fierbinte pe harta securităţii medicale globale, Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmând existenţa a nenumărate cazuri de infecţie cu bacterii rezistente la tratamentul acestei boli, care presupune șase luni de injecții zilnice şi administrarea a până la 14.000 de pastile. Situaţia este şi mai alarmantă, în condiţiile în care Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, ce contribuie financiar la ținerea sub control a acestui flagel în Coreea de Nord, a anunțat că de luna viitoare își va închide programele pe care le derulează. „Cel mai probabil, închiderea acestor programe va duce la o dispariție de pe piață a medicamentelor de calitate care tratau tuberculoza“, semnalează specialiştii de la -Harvard Medical School, într-o scrisoare deschisă trimisă instituţiei care susţine din 2010 lupta împotriva acestei boli. 

„Trebuie să fim pregătiţi pentru acest scenariu apocaliptic la fel cum ne pregătim pentru un război. Următoarea pandemie ar putea să îşi aibă originea pe ecranul unui computer al unui terorist care va folosi ingineria genetică pentru a crea o versiune sintetică a virusului variolei sau o tulpină extrem de contagioasă şi letală a virusului gripei.“(Bill Gates, fondatorul Microsoft)

2018 marchează aniversarea unui centenar de la izbucnirea aşa-numitei gripe „spaniole”, cea mai gravă pandemie din istorie. Într-un an de zile, virusul a ucis 50 de milioane de oameni, mai mulţi decât în ambele războaie mondiale la un loc. Epidemiologii spun că, în prezent, o astfel de epidemie ar face între 140 şi 425 de milioane de victime.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă