14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleOscar 2019: Paraguay propune spre nominalizare „Las Herederas”

Oscar 2019: Paraguay propune spre nominalizare „Las Herederas”

Lungmetrajul de debut al lui Marcelo Martinessi a fost recompensat la Festivalul de Film de la Berlin cu premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiţie, Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă – Ana Brun şi premiul „Alfred Bauer” pentru noi perspective în arta cinematografică.

Academia de Film din Paraguay a ales această peliculă şi pentru a reprezenta ţara la premiile Goya (Spania) şi Ariel (Mexic), potrivit unui anunţ făcut luni, informează The Hollywood Reporter.

Filmul spune povestea Chelei, o femeie de vârstă mijlocie, retrasă, care este nevoită să trăiască departe de partenera ei timp de 30 de ani.

Acesta este al treilea film pe care îl înscrie Paraguayul în cursa pentru o nominalizare la Oscar, după „El Tiempo Nublado”, de Arami Ullon, în 2015, şi „Los Buscadores”, de Juan Carlos Maneglia şi Tana Schémbori, pentru 2018. Niciunul nu a primit o nominalizare.

Rusia, de cealaltă parte, este la a 26-a selecţie pentru o nominalizare, din 1991. Drama de război „Sobibor”, regizată de Konstantin Khabensky, este plasată în 1943, centrată pe revolta din lagărul de exterminare condus de sovietul Alexander Pechersky.

Bazat pe cartea lui Ilya Vasiliev „Alexander Pechersky: Breakthrough to Immortality”, filmul face o cronică a revoltei care a dus la o evadare masivă şi este considerată unica acţiune de acest fel dintr-un lagăr nazist.

„Sobibor” este lungmetrajul de debut al actorului devenit regizor Khabensky, care interpretează şi rolul principal. Din distribuţie face parte şi Christopher Lambert, care joacă rolul lui Karl Frenzel, şef al lagărului.

Filmul a fost lansat în Rusia pe 3 mai şi a generat încasări de 5 milioane de dolari.

Nikita Mihalkov este singurul cineast rus care a câştigat Oscarul pentru film în limbă străină, cu „Soare înşelător”, în 1994. Alte şase producţii ruseşti au primit nominalizări. Cel mai recent, „Loveless” al lui Andrei Zvyagintsev, la gala din 2018.

Lista scurtă a filmelor străine propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar va fi anunţată în luna decembrie, iar nominalizările, pe 22 ianuarie 2019.

Cea de-a 91-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie 2019.

România va fi reprezentată în cursa pentru o nominalizare de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” al lui Radu Jude.

Între ţările care şi-a anunţat propunerile se numără Japonia – „Shoplifters” (Hirokazu Kore-eda, premiat cu Palme d’Or la Cannes), Turcia – „The Wild Pear Tree” (Nuri Bilge Ceylan), Marea Britanie – „I am Not a Witch” (Rungano Nyoni), Ucraina – „Donbass” (Sergei Loznitsa), Slovacia – „The Interpreter” (Martin Sulik), Columbia – „Pájaros de verano” (Cristina Gallego şi Ciro Guerra), Germania – „Never Look Away” (Florian Henckel von Donnersmarck), Venezuela – „La Familia” (Gustavo Rondón Córdova) şi Spania – „Campeones” (Javier Fesser).

Lungmetrajul premiat la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2018 a fost producţia chiliană „Una mujer fantástica”, de Sebastián Lelio.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă