7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestylePericole ce contribuie la infertilitatea feminină

Pericole ce contribuie la infertilitatea feminină

După un an de încercări nereușite de a obține o sarcină pe cale naturală, cuplurile urmează o serie de investigații și tratamente, a căror valoare poate ajunge la câteva mii de euro. “Problemele de fertilitate apar în special în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepției, multe femei aleg să-și construiască mai întâi cariera și lasă sarcina pe locul al doilea. Trebuie știut că, după vârsta de 35 de ani, fertilitatea scade în mod natural într-un ritm accelerat, iar diagnosticul de infertilitate se pune după numai 6 luni de încercări nereușite”, declară dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie.

Specialiștii susţin că în 30% din situații problemele sunt diagnosticate la femei, în alte 30 de procente la bărbați, iar în 20% din situații ambii parteneri au probleme. În alte 20% din cazuri diagnosticul este infertilitate de cauză necunoscută. “La femeile cu infertilitate de cauză necunoscută pot fi necesare mai multe proceduri de fertilizare in vitro (FIV) decât la alte paciente. Depinde mult de vârstă, de moștenirea genetică, de stilul de viață. Cu cât pacienta e mai tânără, cu atât șansele de reușită sunt mai mari, mai ales dacă are un stil de viață sănătos. În principiu, după trei proceduri FIV se obține sarcina la aproximativ 80% din cazurile de infertilitate cu cauză necunoscută la pacientele sub 40 de ani. După 40 de ani, peste 90% dintre ovule au defecte genetice și șansele de succes sunt mult reduse”, remarcă şi dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Fumatul şi bolile ginecologice netratate

Stilul de viață dezechilibrat este unul dintre factorii incriminați pentru  apariția infertilității în cuplu. Obezitatea, stresul și alimentația dezechilibrată scad mult șansele de a procrea. În plus, un sfert dintre paciente fumează și nu sunt dispuse să renunțe la acest viciu extrem de nociv.

“Fumatul afectează toate organele, inclusiv pe cele reproductive. De asemenea, fumatul afectează atât capacitatea de obținere a sarcinii, cât și pe cea de menținere a sarcinii. Cu cât numărul țigărilor este mai mare, cu atât efectele sunt mai puternice. De aceea, este foarte important ca pacienții să înțelegă că ei se pot ajuta singuri. Avem persoane la care fertilitatea s-a îmbunătățit considerabil prin renunțarea la fumat”, spune medicul Ioan Boleac.

Medicii trag un semnal de alarmă în privința altui fenomen îngrijorător: insuficiența ovariană. Multe dintre paciente se confruntă cu reducerea excesivă a numărului de ovule după 30 de ani, iar rezerva ovariană nu corespunde vârstei lor, ci unei persoane mult mai în vârstă. Acest fenomen afectează atât fertilitatea naturală, cât și șansele de succes al tratamentelor de fertilizare. Tranziția către menopauză începe înainte de 30 ani, fără niciun simptom, iar  menopauza se poate instala precoce, înainte de 40-45 de ani.

Extrem de importantă este și tratarea corectă a infecțiilor genitale, pentru ca șansele de a obține o sarcină să nu fie compromise pe termen lung. “Cele mai importante sunt infecțiile cu Chlamydia, Mycoplasma și gonococ, care sunt principalele cauze ale anexitei, ale bolii inflamatorii pelvine (BIP). Lăsate netratate sau tratate incorect, aceste afecțiuni scad șansele de obținere a unei sarcini, dar pot afecta și evoluția unei sarcini. Trebuie știut că un episod de anexită duce la infecție cronică, care afectează anatomia trompei și a ovarului. De aceea, boala inflamatorie pelvină trebuie luată în serios și tratată corespunzător, fără a avea contact sexual în această perioadă”, avertizează specialistul.

 “În cazul pacientelor cu ovare polichistice, medicul de familie are un rol foarte important. Boala ovarelor micropolichistice nu înseamnă doar menstruații rare, neregulate și, eventual, infertilitate. Este o boală metabolică complexă, iar la pacienta respectivă riscul de diabet zaharat de tip II și de boli cardiovasculare la vârste relativ tinere (45-55 ani) este semnificativ crescut. De aceea, aceste paciente ar trebui cât de curând îndrumate la medicul ginecolog, la cel endocrinolog și la nutriționist, care, împreună, îi vor explica necesitatea schimbării stilului de viață și vor recomanda tratamente corespunzătoare. Uneori sunt recomandate anticoncepționalele, dar acestea nu tratează cauza, ci doar regularizează menstrele. În plus, anticoncepționalele nu trebuie luate pe termen lung pentru că unele studii suspectează că, în timp, scad rezerva ovariană și determină intrarea la menopauză mai devreme”, completează medicul Dorina Codreanu.

Fibromul uterin

Dacă la bărbații din România cauzele infertilității sunt similare celor din alte țări, la femei medicii au constatat o frecvență mai mare a sechelelor inflamatorii genitale ca urmare a unor boli cu transmitere sexuală nedepistate, a chiuretajelor uterine sau endometriozei evolutive. Și prezența fibroamelor poate fi o cauză a infertilității. “Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar și la un consult ginecologic de rutină se poate preciza dacă este o tumoră voluminoasă și unde este localizată. Așadar, prin palparea tumorii fie în peretele uterului, fie în afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia și poziționarea. Fibroamele care afectează fertilitatea și reduc șansele de implantare sunt cele care se dezvoltă către cavitatea uterină, denumite fibroame submucoase. Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel șansele de fixare a sarcinii”, descrie impactul fibroamelor asupra fertilității medicul primar ginecolog Ionela Anghelescu.

Experții în tratarea infertilității recomandă în primul rând controlul ginecologic anual, un act medical absolut obligatoriu în viața oricărei femei care își dorește să-și mențină la cote optime fertilitatea. “În cadrul evaluării, foarte importantă este și ecografia, examen care permite vizualizarea uterului și depistarea anumitor nereguli, cum ar fi polipii, sinechiile, formațiunile fibromatoase sau de altă natură. Prin ecografie se mai poate observa aspectul ovarelor și se poate determina numărului foliculilor antrali, relevante pentru evaluarea fertilității”, argumentează dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV.    

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU