4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestylePiața RCA a crescut cu 5% anul trecut, în ciuda pandemiei de...

Piața RCA a crescut cu 5% anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus

În decursul anilor, piața asigurărilor a suferit o serie de transformări, a avut perioade de suișuri și coborâșuri. În 2020, deși a fost un an marcat de pandemia de coronavirus, piața RCA a crescut cu 5% comparativ cu anul 2019, primele brute subscrise au ajuns la 11,5 miliarde de lei. Despre primele brute subscrise la asigurările CASCO s-a spus că au ajuns la valoarea de 2,41 miliarde de lei, creșterea fiind de 4% față de anul precedent.

“Anul trecut, piața asigurărilor a crescut cu până la 2,3% din PIB, asigurările RCA au adus venituri de 3,97 miliarde de lei, mai mari cu 5% față de anul anterior”, a precizat Nicu Marcu – președintele ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.  Aceste produse de pe piață sunt mereu în atenția românilor.

Asigurarea auto este de mult timp un subiect controversat, chiar și pentru șoferii cu experiență. Ei trebuie să cunoască o serie de reglementări și să se familiarizeze cu temenii speciali, să studieze noile reguli aplicate de diferite companii de asigurări și să aleagă ceea ce este adecvat pentru ei.

 

Decontarea directă, un serviciu din contractul RCA

Mulți șoferi știu deja despre un serviciu care apare în contractul RCA – decontarea directă. Acesta presupune să te adresezi asiguratorului RCA, în caz de daună, provocată din cauza unui terț. Asiguratorul va face demersurile pentru despăgubirea daunei respective și va recupera banii de la asiguratorul RCA al șoferului vinovat de accidentul auto. Achitarea sumelor datorate către asiguratorul RCA al șoferului prejudiciat se face în termen de cel mult 10 zile, de la data emiterii cererii de rambursare.

Șoferii pot beneficia de acest serviciu, dacă plătesc desigur un tarif în plus.

În prezent, șoferii nu vor să plătească pentru decontarea directă, deși astfel ar fi protejați în caz de accident, atunci când nu sunt vinovați. Potrivit unui proiect al Ordonanței de Urgență supus dezbaterii publice de către Ministerul de Finanțe, este posibil ca acest serviciu de decontare directă să devină obligatoriu pentru șoferi.  

Decontarea directă se aplică doar dacă:

·         accidentul auto s-a produs pe teritoriul României

·         vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate sau înregistrate în țara noastră

·         în urma accidentului au rezultat prejudicii, exclusiv asupra vehiculelor

·         cele două vehicule au asigurare RCA valabilă la data respectivă, când a avut loc accidentul.

După cum se știe, asigurarea RCA este obligatorie, iar șoferii probabil sunt convinși de faptul că nu toate companiile de asigurări  oferă aceleași servicii. Polița RCA este foarte importantă pentru șoferi, mai ales atunci când ei sunt la volan și se confruntă cu stresul creat de un trafic supra aglomerat, iar riscul de a fi expuși unui accident este mai mare. 

 

Prețul unei polițe RCA depinde de o serie de factori, cum ar fi: tipul de persoană (dacă este fizică sau juridică), vârsta șoferului, marca și tipul autovehiculului, capacitatea cilindrică (dacă este sub 1.200 cmc, sau peste 2.000 cmc). Contează și situația Bonus-Malus, care poate scădea sau crește cu un procent la unii asiguratori, asta depinde de avariile suferite în anul precedent. În cazul persoanelor juridice, prețul de asigurare RCA va fi mai mare, decât în cazul persoanelor fizice.

Mulți șoferi știu deja că brokerii de asigurare din România au majorat prețurile la polițele RCA, de aceea ei analizează cu mai mare atenție beneficiile pe care le au la asigurările oferite de anumite companii.

În prezent, cumpărarea de rca în rate este rapidă și ușoară, șoferii nu trebuie să plătească vreo dobândă suplimentară companiei financiare respective. Ei pot compara prețurile la asigurările RCA la diverse companii și pot alege ofertele avantajoase, care includ și cele mai bune servicii.

Mulți șoferi optează și pentru asigurarea CASCO, mai ales cei care apreciază în mod special siguranța lor. În prezent, CASCO le protejează mașina de furt și de alte daune.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă