15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleProprietara celebrului hotel Negresco, Jeanne Augier, a murit

Proprietara celebrului hotel Negresco, Jeanne Augier, a murit

Jeanne Augier “a murit”, a declarat pentru AFP Laurence Cina-Marro, confirmând o informaţie difuzată de postul de radio France Bleu Azur.

Augier urma să împlinească 96 de ani pe 27 martie.

Plasată sub tutelă în 2013 – şi fără descendenţi – proprietara locuia într-un vast apartament situat la unul dintre etajele hotelului de cinci stele la a cărui faimă a contribuit.

Clasificat ca monument istoric, Negresco este ultimul palat de familie rămas francez, reuşind să-şi păstreze independenţa faţă de lanţurile hoteliere internaţionale.

Augier şi-a petrecut ultimii ani de viaţă într-un scaun cu rotile şi a suferit pierderi de memorie, care au împiedicat-o să gestioneze în mod eficient hotelul, plasat sub administrare judiciară începând cu 2013, după mai multe decenii de conducere care amesteca autoritarismul cu paternalismul.

Cu faţada sa Belle Epoque şi cupola sa roz, Negresco, pe care Jeanne l-a moştenit de la tatăl său în 1957, este unul dintre simbolurile de pe Promenade des Anglais, uneori poreclit “Turnul Eiffel” al Nisei. Adevărat hotel-muzeu, Negresco îşi primeşte oaspeţii în 124 de camere şi apartamente cu mobilier eclectic.

O colecţionară compulsivă, Jeanne Augier a strâns de-a lungul vieţii 6.000 de opere de artă, printre care şi un celebru portret al lui Ludovic al XIV-lea.

Dată fiind reputaţia sa, hotelul ar putea valora 300 de milioane – 400 de milioane de euro, conform unei estimări din 2016, fără a lua în calcul mobilierul şi operele de artă.

În 2009, Augier a creat un fond de dotare (“Mesnage-Augier-Negresco”), care va gestiona patrimoniul său după moarte, ale cărui sume vor merge către dezvoltarea hotelului, protecţia animalelor, asistenţa oferită persoanelor cu handicap, dar şi către sprijinirea artei franceze.

Succesiunea se anunţă însă complicată din cauza numeroaselor interese, manevre şi conflicte din jurul hotelului.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă