14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestylePungile biodegradabile sunt scutite de eco-taxa

Pungile biodegradabile sunt scutite de eco-taxa

Fiecare om are acasă câteva pungi de plastic. Unii oameni au un număr mai mare de pungi, pe care le depozitează într-un loc special, de exemplu într-un sertar, pentru a le folosi în diferite scopuri. Cert este că la fiecare minut, aproape 10 milioane de pungi de plastic sunt folosite de oameni, pe glob. Acest număr fabulos a fost estimat de specialiști. Concluzia este că, pungile din plastic au un impact negativ asupra mediului și trebuie înlocuite cu pungi biodegradabile.

Aplicarea eco-taxei a redus enorm vânzările la pungi din plastic nereciclabil
În multe țări deja s-au aplicat diferite măsuri, pentru protejarea mediului de poluare. De exemplu în Anglia, vânzările de pungi din plastic au scăzut cu o treime în anul 2018. În această țară s-a aplicat eco-taxa și de aceea supermarket-urile au redus vânzările la pungi din plastic de unică folosință cu 90%. În Anglia s-au luat și alte măsuri pentru minimizarea deșeurilor din plastic.

În Grecia s-a interzis folosirea pungilor din plastic care au grosimea mai mică de 50 microni. Din data de 1 ianuarie 2018, pungile de plastic pentru transportul de produse NU mai sunt gratuite.

În Portugalia, s-a pus o taxă la pungile de plastic încă din anul 2015.

Ce efecte are majorarea eco-taxei la pungile din plastic, în România?


În România, din acest an s-a mărit eco-taxa la pungile din plastic, de la 0.10 lei la 0.15 lei. Ea a fost majorată conform prevederii date de Ministerul Mediului, care vine ca o completare la Ordonanța nr.196/2005 și la Legea nr. 249/2015.

Eco-taxa de 0.15 lei se aplică acum și la pungile din plastic fără mânere. Acestea erau scutite de eco-taxă înainte de data de 25 iunie 2019, când s-a dat Ordonanța de Urgență. De asemenea, din data de 1 ianuarie 2019 este interzisă folosirea pungilor din plastic care au grosimea foliei mai mică de 50 microni.

Pe website-ul www.pungi-biodegradabile.com puteți găsi pungi biodegradabile de cea mai bună calitate, care sunt scutite de eco-taxă. Există o gamă variată de produse de diferite grosimi și dimensiuni. Dintre acestea fac parte:

Pungi de dimensiuni mici, care sunt numite pungi banană și sunt fabricate 100% din materiale biodegradabile și compostabile. Pungile sunt destul de rezistente, pot fi utilizate pentru produse ce au greutatea de cel mult 5 kg. Sunt pungi cu dimensiuni standard, ca de exemplu pungi de 22x30cm sau pungi de 25x35cm. Desigur dimensiunile pot varia și între aceste valori.

Pe website puteți cumpăra și pungi maieu care au dimensiunile mult mai mari, decât cele banană. Acestea pot varia între 23X35 cm și 40×60 cm. Acestea sunt mai rezistente, au și grosimi mai mari, respectă standardele directivelor EN 13432, sunt făcute din materii prime bio, nepoluante pentru mediu. Pot fi utilizate și pentru cumpărături mai grele, de până în 15 kg.

Cele mai interesante sunt pungile biodegradabile, personalizate, de la pungescu.ro. Acestea ajută la promovarea unui brand sau afacere. Sunt în varianta maieu sau banană. Au un design atractiv, datorită graficienilor care sunt specialiști în realizarea desenelor.

Ei fac în prealabil simularea grafică a desenului sau a mesajului text de imprimat, care este sugerat de client. Comanda la astfel de produse se face cu matriță sau clișeu flexografic. Se stabilesc dimensiunile, formatul, fețele de imprimat și numărul de culori 1-2, 3 sau 4, în funcție de numărul de bucăți comandate.

Ce s-a dorit prin mărirea eco-taxei la pungile din plastic nereciclabil și eliminarea eco-taxei la pungile biodegradabile?


Prin această acțiune s-a dorit reducerea deșeurilor din plastic. Acest lucru va reduce foarte mult poluarea mediului cu produse din plastic nereciclabil și v-a contribui la protejarea mediului.

De asemenea, se dorește înlocuirea pungilor din plastic cu pungi biodegradabile, care sunt într-adevăr ecologice și prietenoase cu mediul.

Nimeni nu vrea să vadă impactul devastator pe care îl au deșeurile de plastic asupra mediului, asupra solului, păsărilor și animalelor. Riscurile sunt foarte mari pentru animale, de exemplu peștii și mamiferele marine care înghit pungi de plastic din mări sau oceane ajung să se sufoce până la moarte. Astfel de produse poluează mediul cu substanțe toxice.

Statisticile arată că și sănătatea noastră este afectată de poluarea în creștere.

Prin majorarea valorii eco-taxei la pungile din plastic, în România, se dorește reducerea vânzărilor la astfel de produse. Acest lucru poate influența comportamentul consumatorilor și a celor care comercializează astfel de produse nereciclabile. Cu siguranță o consecință va fi scăderea consumului de pungi din plastic cu cel puțin 30%.

Cert este că aplicarea eco-taxei de 0.15 lei va duce la reducerea cifrei de afaceri a unor companii. Acestea vor înlocui pungile din plastic cu pungi biodegradabile, pentru că sunt scutite de eco-taxă.

Indicat ar fi să se aleagă pungile 100% biodegradabile, care nu afectează negativ mediul, sau pungile fabricate din composturi bio, care atunci când intră în contact cu solul, se biodegradează și își reiau circuitul în natură. Aceste pungi sunt într-adevăr bio, sunt prietenoase cu mediul și se pot găsi pe website-ul pungescu.ro.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă