4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleRecord de cerere pentru vacanța de Paște. Hotelurile se pregătesc de invazia...

Record de cerere pentru vacanța de Paște. Hotelurile se pregătesc de invazia turiștilor

Vacanța de Paște se apropie cu repeziciune și mulți români își fac deja bagajele. Vremea bună îi încurajează și pe cei care nu și-au făcut încă o rezervare să caute un loc frumos unde să petreacă sărbătorile.

Chiar și pe ultima sută de metri, operatorii din turism oferă sejururi în cele mai căutate destinații interne și externe, dar și în locuri mai exotice. În funcție de preferințe și buget, turiștii pot opta pentru o vacanță la munte, în zonele unde tradițiile de Paște se respectă cu sfințenie, sau pentru un sejur în care să se relaxeze și, de ce nu, să se și distreze.

În topul preferințelor rămân, și în acest an, destinațiile cu rezonanțe religioase, precum Bucovina, mănăstirile din Neamț, zona Maramureșului. Cei cu dare de mână au ales să viziteze mănăstirile din Grecia sau să petreacă un sejur în Țara Sfântă, ne-a declarat consultantul în turism Ciprian Enea. Acesta susține că prețurile pentru vacanța de Paște sunt relativ aceleași ca anul trecut, cu unele excepții, cauzate de scumpirea combustibililor și a alimentelor.

Pensiunile, prima opțiune

Pensiunile din Bucovina vor fi și mai pline decât în anii trecuți, cu toate că vremea e mai rece în nordul țării. Majoritatea pensiunilor oferă programe pentru fiecare dintre cele cinci zile de vacanță. Astfel, turiștii vor putea participa la spectacole folclorice, drumeții, concursuri de închistrit sau ciocnit ouă, grătare ș.a. Un sejur într-o pensiune din zona Gura Humorului, all inclusive, costă până la 5.000 lei pentru o familie cu doi copii. Și pensiunile din Maramureș oferă programe variate pentru turiști. Astfel, pe lângă masă și cazare, oaspeții pot opta pentru drumeții, plimbări cu mocănița și chiar un tur al Maramureșului cu autocarul și ghid specializat.

Ca în fiecare an, și pensiunile de pe Valea Prahovei vor fi pline. Deși prețurile sunt mai mari comparativ cu alte zone, mai pot fi găsite și oferte “de buget”. 

Mai ieftin în stațiunile balneare

Sejururi de Paște oferă și hotelurile din stațiunile balneare. La Băile Felix, prețurile pornesc de la 380 lei la un hotel de două stele, pentru trei nopți de cazare, mic dejun, dejun pascal pe 8 aprilie și o terapie SPA inclusă. Cei cu dare de mână pot opta pentru un hotel de patru stele, unde prețul unui sejur de cinci nopți, cu tratament inclus și demipensiune, pornește de la 1.250 lei. Tot aici, un sejur fără tratament, dar cu pensiune completă, costă în jur de 1.200 lei. Turiștii care se mulțumesc cu doar trei nopți de cazare și mic dejun pot găsi oferte la hoteluri de trei stele, care variază între 450 și 550 lei.

La Băile Herculane, un sejur de trei nopți, pentru perioada 6-9 aprilie, costă în jur de 800 de lei de persoană la un hotel de 4 stele, cu demipensiune. Paștele Ortodox se află și în oferta unor hoteluri din Govora, care oferă trei nopți de cazare la hoteluri de trei stele, cu mic dejun inclus, la prețuri care pornesc de la 600 lei. Cei care nu-și permit să stea la hotel pot alege una din numeroasele pensiuni agro-turistice din aceste zone, unde gazdele își așteaptă oaspeții cu mâncăruri tradiționale, făcute din ingrediente proaspete și naturale.

Aventură cu discount

Cei care nu au achiziționat din vreme un pachet turistic pentru vacanța de Paște pot beneficia în aceste zile de ofertele “last minute” prezentate de agenții, și nu numai. Pentru cei dornici de aventură, o reducere de 21% oferă cel mai mare parc tematic din țară, Arsenal Park Transilvania, unde un sejur cu trei nopți de cazare la trei stele costă 145 euro de persoană în cameră dublă. Un pat suplimentar pentru copil, amplasat în aceeași cameră, va costa în plus 87 de euro. Turiștii vor beneficia de pensiune completă, dar și de masă festivă de Paște oferită la foc de tabără. Va fi organizat și un atelier de creație pentru copii, unde aceștia vor învăța să vopsească ouă.

Paștele deschide sezonul în Deltă

Delta Dunării așteaptă de patru ori mai mulți turiști de Paște, față de anul trecut. Astfel, în perioada 6-9 aprilie, la  hotelurile și pensiunile din zonă sunt așteptați peste 2.000 de turiști.  Având în vedere că cererea  este una record în acest an, hotelierii spun că, practic, sezonul debutează aici de Paște, în timp ce în anii trecuți începea abia la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie. “Sunt structuri de cazare care vor organiza Paștele atât în Sfântu Gheorghe, Sulina și Crișan, cât și în Jurilovca, Sarichioi și alte zone din Delta Dunării”, arată un studiu al Green Village, resortul administrat de Eurolines Group. Directorul resortului de patru stele, Laurențiu Butuc, explică acest interes crescut al turiștilor printr-un cumul de factori: numărul structurilor de cazare din Deltă e în creștere, iar nivelul serviciilor este tot mai bun, de la un an la altul. În paralel, în ultimii ani începe să se contureze un parteneriat între operatorii privați și autoritățile locale pentru promovarea Deltei, care începe să dea rezultate. Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți turiști vor să schimbe clasicele destinații de Paște pe care le-au tot vizitat în anii trecuți și caută ceva inedit, iar Delta este una dintre opțiuni. „Un pachet de trei nopți de cazare, cu mic dejun și cină, iar în ziua de Paște cu prânz inclus și cină pescărească acompaniată de un cor ucrainean, costă 170 de euro de persoană. Din meniu nu lipsesc bucatele tradiționale”, a mai spus Laurențiu Butuc. El a adăugat că rezervările pentru Paște și 1 Mai au început la sfârșitul lunii ianuarie. 

Fița anului: Cambodgia

“Pentru cei care au ales să plece în străinătate în această minivacanță, destinațiile favorite rămân cele de litoral, respectiv Bulgaria, Grecia (cu mănăstirile din zona Meteora sau Muntele Athos), Turcia și Cipru. Cei mai puțin interesați de religie pleacă de regulă în Dubai, unde există un zbor zilnic direct. Iar cei care au mai multe zile de vacanță și dispun de mai mulți bani optează pentru destinații din Oceanul Indian (partea africană și cea asiatică), Thailanda și, mai nou, pentru Cambodgia”, ne-a precizat Ciprian Enea.  

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă