21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleRodica Popescu Bitănescu, despre începuturile ca scriitor

Rodica Popescu Bitănescu, despre începuturile ca scriitor

A fost o întâmplare că a ajuns actriţă. La vârsta adolescenţei nu ştia prea bine ce înseamnă teatrul. Tatăl său voia să devină arhitect. Mama sa ţinea să se facă actriţă pentru că avea un frate actor al Teatrului Naţional. Rodica Popescu Bitănescu este, fără prea multe cuvinte, o actriţă pe care toţi românii o iubesc pentru felul în care a ştiut să atingă resorturi interioare, pentru naturaleţea sa, pentru normalitatea sa, pentru modul în care se dăruieşte scenei.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1960, şi după spusele domniei sale: „Am intrat cu 10 şi am terminat tot cu 10”.
„Îmi place să scriu piese de teatru, să descopăr ce se întâmplă între noi, în România, în fiecare zi. Cum primesc oamenii tot ce se întâmplă cu ei, cum văd. Românii simt nevoia să se scrie despre ei, probabil că acesta este secretul succesului pieselor mele. Eu scriu numai despre noi. Oamenii sunt curioşi”, spune actrița Rodica Popescu Bitănescu.

Aşa după cum însăşi actriţa spune, vasta sa experienţă de viaţă dar şi profesională a simţit nevoia să o împărtăşească cu publicul şi în alt fel. Aşadar, în 2000 debutează ca autor şi regizor cu piesa „Cinci femei de tranziţie”. Va începe să scrie şi să regizeze piese de teatru, toate comedii.
„Când am început să scriu mă iubea deja toată lumea. Imediat după Revoluție (1989- nr), eu am simțit că se întâmplă ceva, se schimbă. Și atunci, mi-a venit ideea să scriu, după ce am vorbit cu mine în oglindă. Aveam o oglindă în bucătărie și am început un dialog cu mine despre ceea ce se întâmplă în România. Așa mi-am dat seama că pot să scriu niște personaje”, a adăugat Rodica Popescu Bitănescu.

La „Reţeaua de idoli”, Rodica Popescu Bitănescu vorbeşte despre viaţa ei de astăzi, la 82 de ani, despre ce i-a adus pandemia care a obligat-o, ca pe noi toţi, să-și schimbe obiceiurile. Întoarsă din vacanţa din Egipt şi relaxată după mica escapadă la căldură, doamna scenei româneşti se lasă provocată şi face un regal din răspunsurile ei pline de umor.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă