14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleRomânii, printre cei mai superstițioși când vine vorba de funerare

Românii, printre cei mai superstițioși când vine vorba de funerare

Serviciile funerare în România sunt reglementate prin lege. De-a lungul timpului au fost schimbări, astfel încât la ora actuală legea prevede măsuri stricte despre cum ar trebuie să aibă loc transportul unei persoane decedate, îmbălsămarea – numai în spații special amenajate și multe alte aspecte. Cu toate acestea, mentalitatea a rămas în urmă, neadaptată total la contextul modern.

Puțini știu că îmbălsămarea spre exemplu trebuie realizată cu produse biocide și nu cu formol, numai de către firme specializate solicitate, indiferent că vorbim de orașe mici sau mari, de serviciile funerare in Ilfov sau oriunde în țară. Unii nici nu aleg să facă acest demers. Tot legea spune că după îmbălsămare, defunctul ar trebui să primească o brățară de identificare a procedurii, care să certifice că a avut loc acest procedeu, în mod corect și legal, și de către cine.

În cultură tradiționalistă, a menține la mâini sau la picioarele defunctului orice ar duce cu gândul la legat este de evitat. Spre exemplu, în timpul slujbei de înmormântare când preoții citesc rugăciuni specifice de dezlegare de păcate, românii consideră că, la propriu, defunctul trebuie dezlegat, pentru că în viața cea de apoi să aibă un drum lin, spre urcarea sa în cer la judecată. Deși preoții spun că este  o practică ce nu are concret legătură cu partea religioasă, în mintea românilor așa este corect de făcut.

Superstiții și tradiții în rândul românilor

Despre aruncatul unei găini peste groapă, drept pomană sau despre spargerea unui vas imediat după ce defunctul iese din casă mulți știm. Se mai practică cu sfințenie în zone rurale mai ales sau în cazul celor care erau tradiționaliști și și-au exprimat dorința de a fi conduși pe ultimul drum cum se cuvine, cu toate tradițiile în care acesta credea.

Totuși altele sunt mai rare, se mai practică în unele zone ale țării și au mai degrabă legătură cu anumite concepte mai vechi, mentalități ale unei societăți învechite. Aflăm despre acestea și din blog-ul Adysim spre exemplu, dar unele  sunt puse și în practică,  o dovadă clară a faptului că românii stau sub semnul superstițiilor mai ales când vine vorba de evenimente funerare:

Se poartă doliu, la propriu și la figurat, 40 de zile

Mai mult decât atât, bărbații nu ar trebui să își radă barbă. Este un semn de respect pentru defunct și un semn că sunt indoliati, tristețea fiind exprimată și prin aspectul fizic. Desigur că din rațiuni practice nu toți pot păstra acest obicei. Doliul care se așază deasupra intrării în casă defunctului se înlătura fie dupa ce defunctul este scos din casă, deci în ziua înmormântării, fie după cele 40 de zile. Alții îl țîn și un an. Se spune că nu este bine de păstrat în casă după folosire, așadar mulți îl donează bisericii de care aparțîn.

Banii de la înmormântare

Se obișnuia că întreagă comunitate să ajute atunci când avea loc un astfel de moment. Așadar, după ce sărutau icoană de pe pieptul defunctului, puneau și bani pe piept sau în sicriu. Încă se mai practică acest lucru, unii considerând că este de fapt o formă de ajutor pentru familie. alții consideră că privine de la celebra vorba de a da ortu popii, adică ultimii bani dați preotului, pentru serviciul funerar. În fine, acest obicei încă se păstrează.

Banii nu rămân în sicriu, astfel că în lumea de apoi nu ce este material va conta. Familia va strânge banii înainte de a închide capacul sicriului, înainte de înhumare. Se spune că acești bani nu trebuie numărați sau folosiți în alt scop decât pentru acest eveniment, de înmormântare și tot ce ține de el.

Dacă ar fi să ne ghidăm chiar după toate aceste credințe și superstiții atunci am descoperi că este păcat să speli începând cu ziua înmormântării și alte 40 de zile după, așadar mașină de spălat rufe este condamnată. Că pisica ce meticulos se strecoară pe sub sicriu este semn că defunctul va fi un strigoi, că femeia însărcinată nu are ce caută la o înmormântare sau că atunci când participi la acest eveniment nu ar trebui să îmbraci haine noi. Multe dintre acestea sunt duse mai departe prin practică bătrânilor care știu ei mai bine și au mereu câte un sfat în acest sens.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă