21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleRomânii sunt pe primul loc în lume la consumul moderat de alcool

Românii sunt pe primul loc în lume la consumul moderat de alcool

Studiul citat a urmărit limita de siguranţă în consumarea băuturilor alcoolice.

După România, pe locul doi este plasată Portugalia, unde bărbaţii consumă în medie 7,2 băuturi pe zi, fiind urmată de Luxemburg, Lituania şi Ucraina, unde bărbaţii consumă aproximativ 7 băuturi pe zi.

În rândul femeilor, cel mai mare consum de băuturi alcoolice a fost înregistrat în Ucraina, unde sunt consumate în medie 4,2 băuturi pe zi, urmată de Andorra, Luxemburg, Belarus şi Suedia.

În Danemarca, apoximativ 97% de bărbaţi şi 95% dintre femei consumă băuturi alcoolice, în timp ce în Statele Unite 73% din bărbaţi şi 60% din femei consumă alcool.

Sondajul a fost realizat de 512 de cercetători din cadrul a 243 de instituţii şi a vizat doar persoanele peste 15 ani. Cercetătorii au realizat o bază de date formată din câteva mii de studii şi resurse provenite din 195 de ţări, într-un proiect finanţat de fundaţia Bill & Melinda Gates.

“Oamenii nu ar mai trebui să creadă că o băutură sau două pe zi înseamnă o cantitate bună. Este bine să nu beţi deloc”, spune Emmanuela Gakidou, profesor în cadrul Universitaţii din Washington.

Raportul a stabilit că în total 2,8 milioane de persoane au murit în anul 2016 din cauza consumului de alcool. Pentru oamenii cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, alcoolul este principalul risc în problemele de sănătate.

Studiul a fost realizat pentru a verificarea ipotezei conform căreia consumul moderat de alcool poate avea un impact pozivit asupra sănătăţii. Mai multe studii au arătat anterior că un pahar sau două de alcool pe zi pot reduce riscul dezvoltării unei boli de inimă.

Cu toate acestea, conform noului raport, consumul de alcool ar putea produce multe alte probleme medicale, inclusiv cancer de sân, cancer de laringe, accidente vasculare, ciroză, tuberculoză şi comportament violent. Alcoolul este de asemenea unul dintre factorii principali care provoacă accidente rutiere.

“Studiile recente nu sugerează că per total există beneficii din consumul moderat de alcool”, a declarat Robert Brewer, care coordonează un program privind consumul de alcool în cadrul Centrului pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor din SUA.

“Oamenii care consumă alcool în mod moderat tind să fie mai dificili decât cei care nu beau deloc”, a adăugat Brewer.

Insitutul Naţional pentru Sănătate a sponsorizat recent un studiu clinic pentru a testa ipoteza consumului moderat de alcool. Un raport publicat de New York Times în luna martie a arătat că cercetătorii au discutat cu reprezentanţi din industria alcoolului, sugerând astfel că studiul ar fi putut fi compromis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă