23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleScriitoarea franceză Fred Vargas, recompensată cu premiul Prinţesei de Asturia

Scriitoarea franceză Fred Vargas, recompensată cu premiul Prinţesei de Asturia

Pe numele său real Frederique Audoin-Rouzeau, Vargas este una dintre scriitoarele cele mai apreciate la nivel mondial. Cu un stil original, scrierile ei analizează relaţiile sociale şi sunt o radiografie contemporană a ţării sale, Franţa, notează El Pais.

Ea este a şaptea femeie care primeşte premiul Prinţesei de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai importante distincţii acordate în Spania, în cei 37 de ani de la înfiinţarea lui. 

Margaret Atwood a primit, cel mai recent, acest premiu, în urmă cu zece ani, iar prima scriitoare care a fost recompensată cu trofeul a fost Carmen Martín Gaite, care, în 1988, a împărţit distincţia cu poetul José Ángel Valente.

Născută la Paris, în 1957, Vargas a fost pasionată din copilărie de cercetările arheologice. A obţinut o diplomă în istorie şi s-a specializat în Evul Mediu. În scurt timp a trecut la literatura poliţistă. A debutat în 1986, cu „Les Jeux de l’amour et de la mort”, pentru care a primit Prix du Roman policier du Festival de Cognac, potrivit Humanitas.

Au urmat romane de succes ca „L’Homme aux cercles bleus”, 1991 (Prix du festival de Saint Nazaire, 1992), „Debout les morts” (Prix du polar de la ville de Mans, 1995; Prix Mystere de la critique, 1996; Duncan Lawrie International Dagger, 2006), „L’Homme a l’envers” (Trophee 813 du Meilleur roman francophone, 1999; Prix Mystere de la critique, 2000; Grand Prix du roman noir de Cognac, 2000), „Pleacă repede şi întoarce-te târziu/ Pars vite et reviens tard”, 2001 (Grand prix des lectrices de Elle, 2002; Prix des Libraires, 2002; Prix du meilleur polar francophone, 2002; Trophee 813 du Meilleur roman francophone, 2002; Deutscher Krimipreis, 2004), „Sous les vents de Neptune” (Trophee 813 du Meilleur roman francophone, 2004; Duncan Lawrie International Dagger, 2007), „Dans les bois eternels” (Trophee 813 du Meilleur roman francophone, 2006).

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă