15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleSfaturi de Crăciun de la nutriționiști: Să mâncăm piftie și să bem...

Sfaturi de Crăciun de la nutriționiști: Să mâncăm piftie și să bem vin roșu de calitate

“Cel mai bine ar fi să mâncăm câte un fel tradiţional la o masă, să nu le înghesuim, să nu amestecăm foarte multe alimente. Salata este singurul preparat care va însoţi mâncarea de porc, este întotdeauna bine venit, are antioxidanţi, are un efect de volum şi un efect probiotic, adică, va hrăni flora intestinală benefică, astfel încât, excesul din arsură şi prăjeală să nu facă daune atât de mari. Când vorbim despre salate, ne referim la fruze sau rădăcinoase, morcovi, ţelină, nu la salate foarte grele, merg şi cele de murături. Salata de boeuf este o salată grea, are maioneză, cartofi, mazăre, carne, nu se încadrează aici”, a declarat, pentru MEDIAFAX, nutriţionistul Cristian Mărgărit.

Specialiştii ne sugerează să fim atenţi şi la cantitatea de alcool pe care o consumăm.

“Alcoolul trebuie consumat cu moderaţie, nu prea face casă bună cu grăsimea, este un mit că pălinca dizolvă grăsimea, ba din contră, stresează şi mai mult ficatul. Vinul roşu este indicat, ajută şi digestia, dar să fie unul de calitată şi trebuie dublat de măcar de aceeaşi cantitate de apă. Aportul de apă este important pentru că aşa reuşim să eliminăm mai repede excesul de sare. Trebuie să cosumăm apă, nu sucuri cu zahăr pentru că cele mai multe calorii nu vin neapărat din felurile tradiţionale, cât din dulciuri şi sucuri”, a adăugat nutriţionistul.

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra alimentelor pe care le consumăm în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou, fiind necesară o pauză de câteva zile de la preparatele grase.

“În perioada intermediară, vom merge cât mai mult pe salate, legume, crudităţi, să ţinem la minumum alimentele pe care le-am consumat în exces. Aş vrea să demolez un mit legat de piftie. Este un aliment foarte bun, foarte uşor, este o sursă bună de colagen, nu îngraşă, nu are o contitatea semnificativă de grăsime, deci o putem include la alimentele sănătoase. Brânzeturile nu sunt bine venite pentru că deja avem o cantitate mare de proteine din carnea de porc. Sigur, iaurtul, în perioada de pauză, este binevenit, el reface flora intestinală să digere uşor şi are nenumărate beneficii pentru sănătate”, a explicat Cristian Mărgărit.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...
Ultima oră
Pe aceeași temă