10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleSoluții eficiente pentru izolarea termică a locuinței

Soluții eficiente pentru izolarea termică a locuinței

O locuință pierde cel puțin 20% din căldură din cauza unei izolări ineficiente sau total inexistente, iar acesta este motivul pentru care astăzi, mai mult decât oricând, discutăm despre izolarea locuințelor încă din faza de proiect. Trasăm așadar în cele ce urmează cele mai importante linii directoare la nivel de materiale pentru izolare termică, punând accentul pe eficiență, dar și pe preț.

Vata minerală este unul dintre cele mai bune materiale pentru izolare

Vata minerală este un material cu proprietăți excelente din punct de vedere al izolării termice, iar materialul în sine este unul natural, așadar nu aduce niciun prejudiciu nici mediului și nici sănătății umane. Vata minerală are de cele mai multe ori un preț ușor mai mare față de alte produse similare, însă dacă vei căuta cu atenție cu siguranță vei găsi un preț bun pentru vata minerala în magazinele specializate.

 

Ce ar trebui să știi despre vata minerală este faptul că la nivel comparativ aceasta oferă cele mai bune caracteristici de izolare, deoarece coeficientul de transfer termic este foarte scăzut. Pentru a fi pe înțelesul tuturor, acest coeficient de transfer termic înseamnă de fapt permeabilitatea materialului sau capacitatea acestuia de a realiza schimburi termice cu exteriorul.

 

Vata minerală, fie că vorbim despre vată bazaltică sau vată de sticlă, nu arde și nici un întreține arderea, iar acesta este unul dintre puținele avantaje care fac cu adevărat diferența între materiale. Fiind naturală, vata minerală este prietenoasă cu mediul înconjurător, nu putrezește și nici nu se tasează în timp, drept pentru care lucrările de izolare sunt de cele mai multe ori realizate pentru întreaga durată de exploatare a clădirii.

Polistirenul este un bun izolator pentru reabilitări exterioare

Fără doar și poate și polistirenul se poate ridica la înălțimea așteptărilor atunci când vine vorba despre izolare, fiind deja cunoscut faptul că acest material are proprietăți foarte bune la nivel izolator. În plus, polistirenul este o structură ușoară, care nu încarcă suplimentar construcția din punct de vedere al greutății, drept pentru care vorbim chiar și de siguranță în exploatare, la fel ca și în cazul izolațiilor cu vata bazalică.

Pe de altă parte însă polistirenul poate izola doar termic foarte bine, prevenind astfel apariția mucegaiului sau a condensului, însă nu poate izola și acustic, așa cum se întâmplă în cazul izolațiilor cu vată minerală. Firește, vorbim doar de izolare acustică și nu fonică, deoarece pentru izolarea de tip fonic se folosesc materiale performante care reușesc să limiteze un număr mult mai mare de decibeli decât în cazul vatei minerale.

Spuma poliuretanică

Relativ nouă pe piața materialelor de construcții ca izolare pe suprafețe mari, spuma poliuretanică a devenit cunoscută datorită capacității de a izola spații mici din zona tâmplăriei. De acolo și până la suprafețe întregi de acoperit nu a fost decât un pas, mai ales că aplicarea facilă și deosebit de rapidă a produsului ajută la exploatarea imediată a locuințelor.

De reținut este și faptul că spuma poliuretanică, la fel ca și celelalte tipuri de materiale, prezintă două tipuri de materiale diferite, respectiv spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă. Deși ambele materiale sunt utilizate pentru izolare, fiecare în parte prezintă particularități de punere în operă, de consum și de calitate, pe care oricine ar trebui să le analizeze.

 

Izolarea termică a locuințelor este un proces facil mai ales dacă știi care este materialul potrivit pentru casa ta. Documentează-te așadar și alege ceea ce ți se potrivește astfel încât confortul termic și economiile financiare să se vadă încă de la începutul utilizării sistemelor de izolare.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă