3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleSporturi pentru o viață mai lungă

Sporturi pentru o viață mai lungă

Această concluzie reiese dintr-un amplu studiu epidemiologic realizat recent în Danemarca, care scoate în evidenţă că sporturile „sociale” şi cele de echipă pot creşte substanţial speranţa de viaţă. Pe lângă beneficiile incontestabile pentru păstrarea sănătăţii a activităţilor sportive în general, această caracteristică pune în evidenţă deosebirea faţă de sporturile solitare.  

Potrivit cercetării publicate în revista prestigioasei Clinici Mayo, 8.600 de participanţi la studiu, deopotrivă femei şi bărbaţi, au fost monitorizaţi pe o perioadă de 25 de ani din punct de vedere al apariţiei şi evoluţiei problemelor medicale individuale, al stilului de viaţă, dar şi al tipurilor de sporturi practicate. Rezultatele chestionarelor au indicat că ciclismul este cea mai populară activitate sportivă în rândul danezilor, cu o frecvenţă medie de 3-4 ore în fiecare săptămână, care, conform cercetătorilor, asigură o extensie a speranţei de viaţă de aproape 4 ani, comparativ cu persoanele sedentare. În mod surprinzător, însă, tenisul adaugă 9,7 ani la capitolul longevitate. Similar, badmintonul asigură un plus de 6,2 ani, iar fotbalul poate prelungi viaţa unei persoane cu aproximativ 5 ani.

Oamenii de ştiinţă care au realizat acest amplu studiu au explicat că rezultatele au rămas neschimbate chiar şi în cazul schimbărilor survenite în viaţa personală, în privinţa unor parametri socio-demografici, cum ar fi nivelul de educaţie şi de trai, situaţia profesională, statutul marital sau înaintarea în vârstă.

 

Tenisul previne apariţia bolilor de inimă

 

Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă a analizat beneficiile pentru sănătate ale tenisului şi a descoperit că oamenii care practică acest joc au un procentaj mai mic de grăsimi în organism, un nivel optim de colesterol bun şi o formă fizică îmbunătăţită, toate acestea ducând la un risc mai scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare.

 

115 ani, punctul terminus al longevităţii umane

 

Speranţa de viaţă a oamenilor a crescut constant din secolul al XIX-lea până în prezent, datorită progreselor medicale în lupta împotriva unor maladii letale. Savanţii din New York au analizat datele furnizate de Human Mortality Database şi decesele super-centenarilor (persoane care depăşesc vârsta de 110 ani) din Franţa, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite. Potrivit statisticilor, ritmul de creştere a speranţei de viaţă a încetinit foarte mult în rândul persoanelor centenare, iar vârsta maximă la care se înregistrează decesul acestora s-a plafonat în ultimele două decenii în jurul vârstei de 115 ani.   

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă