14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleStephen Hawking, primul om din lume care a reuşit să trăiască peste...

Stephen Hawking, primul om din lume care a reuşit să trăiască peste 50 de ani cu o boală cruntă

Totodată, savantul a uimit medicii reuşind să trăiască peste jumătate de secol cu boala de care suferea, scleroza laterală amiotrofică (amyotrophic lateral sclerosis sau ALS). Jurnalistul american Trace Dominguez a studiat cel din urmă aspect, încercând să afle cum Hawking a atins vârsta de 76 de ani, în ciuda maladiei de care suferea, relatează seeker.com.

Scleroza laterală amiotrofică este o boală neurologică gravă care debutează cu slăbirea forţei musculare şi avansează progresiv până la paralizie prin afectarea tecii de mielină a neuronilor. Maladia atacă neuronii care coordonează flexarea muşchilor, motiv pentru care, în timp, creierul îşi pierde capacitatea de a controla activitatea ţesuturilor fibroase.

Potrivit Asociaţiei ALS, persoanele diagnosticate cu boala de care suferea celebrul fizician trăiesc, în medie, 3 ani, doar 10% dintre acestea ajung să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, Stephen Hawking a depăşit cu mult speranţele medicilor, deoarece a trăit cu scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig) peste 50 de ani.

Medicii susţin că un astfel de caz este extrem de rar. „Nu cunosc niciun alt caz în care un pacient să supravieţuiască acestei boli atât de mult timp încât afecţiunea aproape a dispărut”, a afirmat Nigel Leigh, profesor de neurologie clinică la King’s College, Londra.

Doctorii nu pot explica cum a reuşit Stephen Hawking să supravieţuiască sclerozei laterale amiotrofice atât de mult timp. Cu toate acestea, în anul 2011, când jurnaliştii de la New York Times l-au rugat să le dea un sfat persoanelor care suferă de aceeaşi boală ca şi el, savantul a spus că maladia nu trebuie să fie o piedică pentru a petrece timpul frumos. ,,Concentraţi-vă asupra lucrurilor pe care dizabilitatea voastră nu vă împiedică să le realizaţi şi nu regretaţi ceea ea nu vă permite să faceţi. Să nu vă simţiţi spiritul invalid, dar nici fizicul”, a spus Stephen Hawking.

Din cauza bolii, savantul nu a mai putut vorbi, astfel încă din anii ’90 acesta a comunicat prin intermediul unui computer creat special pentru el. Acesta funcţiona prin citirea mişcărilor feţei şi transformarea acestora în text. Ulterior, pentru a putea comunica ,,verbal”, inventatorul Walt Woltosz i-a creat un computer nou. Cu ajutorul acestuia, fizicianul selecta cuvinte sau grupuri de cuvinte dintr-o bibliotecă predefinită într-o propoziţie (aproximativ 15 cuvinte pe minut), apoi trimite textul la un sintetizator care face posibilă conversia textului în sunet (vorbire).

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă