20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleSunt centrele de ingrijire pentru seniori alegerea potrivita?

Sunt centrele de ingrijire pentru seniori alegerea potrivita?

 

 

Legaturile de familie in Romania sunt foarte puternice, in asa fel incat, atunci cand persoanele mai in varsta nu mai pot avea singure grija de ele, membrii mai tineri ai familiei isi asuma, in mod firesc, aceasta sarcina. Sunt si cazuri in care acest lucru nu este posibil, din cauza distantei, a timpului disponibil, a nevoii de supraveghere permanenta, etc.

Decizia de a interna intr-un centru de ingrijire o persoana iubita este de cele mai multe ori extrem de dificila, reputatia vechilor camine-spital dand senzatia de abandon. Aparitia institutiilor private de ingrijire a schimbat aceasta perceptie, prin conditiile de viata si serviciile de top pe care le ofera. Asa se face ca petrecerea ultimilor ani din viata in astfel de centre este, de multe ori, chiar alegerea persoanelor in cauza.

Totusi, in cele mai multe cazuri, aceasta este ultima solutie. Dar, cand persoana apropiata ramane singura, nu isi poate asigura igiena, nu mai poate avea grija de gospodarie, uita sa isi ia medicamentele, se izoleaza, se raneste frecvent, uita sa manance, se teme sau sufera de boli care ii limiteaza independenta fizica sau ii afecteaza functiile cognitive (maladia Alzheimer , boala Parkinson, dementa vasculara, etc.), iar singurele rude sunt la mare distanta, nu au conditiile pentru a-i acorda suport sau nu pot asigura ingrijirea permanenta, centrele de ingrijire sunt o alegere corecta.

Rezidentii acestor centre au posibilitatea mentinerii unei vieti sociale in compania unor persoane de varste apropiate, care traiesc aceleasi schimbari si intampina aproximativ aceleasi dificultati. Ei sunt angrenati in activitati fizice, mentale si spirituale prin care se limiteaza efectele imbatranirii sau a bolilor asociate.

Indiferent ca au sau nu nevoie de ingrijire medicala permanenta, rezidentii din centrele de seniori beneficiaza de supraveghere medicala continua. Aceasta este asigurata de personalul angajat, dar si de medicii sau institutiile cu care centrele incheie parteneriate. Locatarilor centrelor le este garantata siguranta prin supraveghere, instalarea de dispozitive care sa le asigure independenta (rampe de acces, dispozitive de sprijin, aplicarea de protectii suprafetelor care ii pot rani) si aparatura medicala de care au nevoie (masti de gaze, scaune rulante, dispozitive de monitorizare a functiilor vitale).

Prin alegerea unei institutii de ingrijire, persoanele asistate scapa de grija intretinerii gospodariei, de mentenanta dispozitivelor si a echipamentelor casnice. Cu toate acestea, in masura posibilitatilor fizice, ele sunt incurajate sa foloseasca astfel de dispozitive si sa se implice in activitatile administrative de la centru. Acest lucru le va permite sa mentina un tonus fizic bun, va ajuta la mentinerea memoriei lucrative si va intari senzatia de ,,acasa” pe care cele mai multe institutii private de ingrijire incearca sa o induca.

Sunt si lucruri mai putin roz in cazul acestor institutii. Preturile in caminele de batrani incep de la 2 000 de ron si cresc considerabil, in functie de conditiile oferite, dar si de nevoile specifice de ingrijire ale rezidentului sau de dorintele apartinatorilor. Costurile pot fi un obstacol major in mutarea intr-un astfel de centru, atunci cand batranul nu are o pensie suficient de mare si nici apropiati care sa il sustina.

Sunt multe persoane pentru care viata intr-un azil poate insemna o pierdere a independentei si autonomiei, un semn de declin, prin pierderea sentimentului de proprietate (nu mai are casa lui) si poate intari sentimentul de abandon din partea familiei, indeosebi atunci cand decizia nu i-a apartinut. Desi se pune mare accent pe viata sociala din aceste institutii, varstnicii simt acut lipsa familiei, iar acestea, de cele mai multe ori, traiesc un sentiment de vina pentru aceasta alegere.

Indiferent de argumentele pro si contra, centrele de ingrijire pentru seniori, indeosebi cele private, sunt o alternativa corecta in multe momente ale vietii. In cadrul acestora, persoanele iubite pot primi mai multa atentie si o ingrijire profesionista. Pentru a pastra legatura si pentru a putea fi parte activa din viata acesteia, alegeti o institutie situata in apropierea dumneavoastra, care sa va permita vizite cat mai dese.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă