11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleȚigările electronice și kilogramele în plus, corelate intr-un nou studiu

Țigările electronice și kilogramele în plus, corelate intr-un nou studiu

Cei mai mulți care îşi doresc să renunţe la fumat sunt reticienți din cauza kilogramelor în plus. Noi studii, efectuate de cercetătorii Universității Stirling, au concluzionat că utilizatorii de tigari electronice cu nicotina pot renunţa la fumat fără un exces de kilograme. Tigarile electronice fara fum pot fi utilizate pentru a renunța la fumat fără efecte asupra greutății, mai mult, cercetările arată că țigările electronice pot fi o unealtă împotriva obezității generate din cauza renunțării la tutun.

Nicotina este o substanță chimica cunoscută pentru efectele sale de accelerare metabolică și de scădere a apetitului. Statisticile arată că în medie, persoanele care aleg să renunțe la țigări ajung să acumuleze până la 5 kg în plus în primul an de abstinență. Chiar dacă produsele alternative tutunului pot ajuta la stabilizarea greutății în procesul de renunțare, cercetătorii arată că vaporii produsi de dispozitivele electronice sunt mai eficiente în acest proces. Linda Bauld, profesor al Univerității Stirling și director al Centrului pentru Studii despre Tutun și Alcool din Londra afirmă că: ”Oamenii pot modifica conținutul de nicotin și pentru a renunța la fumat ar trebui să folosească pentru început un conținut mai ridicat de nicotină, pe care ulterior să-l diminuez, iar țigările electronice oferă o soluție mult mai elegantă pentru acest proces, față de alternativele de renunțat la fumat existente pe piață. Aceste avantaje sunt utile din punctul de vedere al menținerii sau perderii în greutate.” În același timp, diversitatea de arome care pot fi adăugate în lichidele pentru țigari electronice pot ajuta la reducerea gustărilor și a poftei de dulce.

Paul Aveyard, profesor la medicina la Universitatea Oxford, afirmă că este „aproape sigur” țigările fara fum vor reduce procentul de creștere in greutate a fumătorilor care încercă sa renunțe la aces viciu. Dar în același timp a atenționat că beneficiile produselor de vapeing în lupta impotriva obezității nu va avantaja în nici un fel nefumătorii în încercarea de a slăbi.

Studiile efectuate de cercetătorii din Noua Zeelandă și Stirling iau în considerare atât efectele nicotinei asupra corpului uman, cât și influența diverselor arome din lichidul folosit în țigările electronice. Aceștia susțin că folosirea aromelor din lichidele de țigări poate scădea pofta de mâncare și poate ajuta la controlarea greutății și a senzației de sațietate. Mai mult, procesul de amestecare și creare al lichidului este un bun ajutor pentru distragerea de la gustările dintre mese, susține Linda Bauld.

În concluzie, utilizarea alternativelor de renunțare la fumat pe bază de nicotină sunt o variantă bună pentru gestionarea greutății (care generează alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul). Totuși, țigările electronice fără fum nu pot fi o alegere potrivită pentru nefumătorii care vor să scadă în greutate. În același timp, există rezerve în ceea ce privește ponderea pe care nicotina o are în apariția diabetului.

O altă cercetătoare din domeniu ne spune că: ”Riscul de a ne îngrășa atunci când renunțăm la țigări este o problemă comună care poate descuraja unii oameni să renunțe la acest viciu. Dispozitivele electronice sunt o alternativăcu mai puține riscuri față de țigările tradiționale, și dacă sunt eficiente atât în menținerea greutății, cât și în procesul de renunțare la acest viciu, atunci acestea produc un real beneficiu consumatorilor.” În altă ordine de idei, țigările electronice au un avantaj dovedit în ceea ce privește sănătatea corpului uman (acestea fiind cu până la 95% mai puțin nocive spre deosebire de țigările tradiționale), și faptul că sunt un instrument bun de control al greutății în timpul abstinenței fac din acestea o soluție eficientă de luat în considerare pentru fiecare consumator care vrea să renunțe la fumat.

Este evident că nu se recomandă utilizarea țigărilor electronice ca și metodă de control al greutății pentru nefumători și nici pentru minori. Efectul produselor de vapat asupra pierderii în greutate nu trebuie să motiveze oamenii să înceapă să le folosească, pentru că efectele negative pot fi mai multe decat beneficiile. Aceste produse au apărut doar relativ recent, fiind nevoie de mai multe studii care să stabilească concret argumentele pro și contra tigări electronice.

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă