21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyle„Todos lo saben” va deschide Les Films de Cannes à Bucarest 2018

„Todos lo saben” va deschide Les Films de Cannes à Bucarest 2018

Farhadi este singurul regizor laureat cu două premii Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină” – „A Separation”, în 2012, şi „The Salesman”, în 2017. 

„Todos lo saben” spune povestea Laurei, care călătoreşte împreună cu copiii săi în satul natal din Spania, dar un eveniment neaşteptat îi transformă vizita într-o suită de probleme.

Tot în weekendul de deschidere a festivalului va putea fi văzut şi „Burning”, film recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI şi premiul Vulcan, pentru scenografie. Lee Chang-dong, scriitor, scenarist şi pentru câţiva ani chiar ministru al culturii în Corea de Sud, şi-a început târziu cariera de regizor, dar poveştile dure şi critice la adresa societăţii l-au făcut rapid remarcat. A ajuns în atenţia criticilor de peste hotare în 1999, cu al doilea film al său, „Peppermint Candy”, care a primit apoi invitaţia de a fi prezentat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs. În 2010, regizorul a revenit la Cannes cu filmul „Poetry” şi a câştigat premiul pentru scenariu. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, „Burning” este un thriller romantic în care un scriitor aspirant şi un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiaşi fete.

Tot în premieră va fi prezentat şi cel mai recent film al unui alt regizor-cult al Cannes-ului, Nuri Bilge Ceylan. La primul său film după „Winter Sleep”, recompensat cu Palme d’Or, regizorul continuă menţine linia poveştilor care abundă în conversaţii şi idei, într-un ritm cehovian, de data aceasta părăsind câmpiile Anatoliei pentru un sat din nord-vestul Turciei, în apropierea localităţii turistice Çanakkale. În „The Wild Pear Tree”, Ceylan spune povestea lui Sinan, un tânăr scriitor care încearcă să găsească banii necesari pentru a-şi publica un roman. Lungmetrajul este propunerea Turciei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar.

Tot din competiţia oficială de la Cannes, „BlacKkKlansman”, cel mai recent film semnat Spike Lee şi câştigătorul Marelui Premiu al Juriului. Adaptat după memoriile lui Ron Stallworth, filmul spune povestea un poliţist afro-american din Colorado care a reuşit să se infiltreze în filiala locală a Ku Klux Klan. Spike Lee reia aici tema rasismului, prezentă în multe dintre filmele lui, de la tragicomedia Do the Right Thing (1989), la biopic-ul Malcom X (1992) sau la documentarul 4 Little Girls (1997), toate multi premiate. Din distribuţie fac parte John David Washington, fiul cel mare al lui Denzel Washington, şi Adam Driver („Paterson”, r. Jim Jarmusch). „BlacKkKlansman” va fi distribuit în România de Ro Image, cu premiera pe 26 octombrie.

Selecţia Les Films de Cannes à Bucarest include şi „The Man Who Killed Don Quixote”, controversatul film al lui Terry Gilliam, care a aşteptat până în ultima clipă sentinţa unui tribunal francez pentru a putea fi prezentat, în afara competiţiei, ca film de închidere a festivalului de la Cannes. Totul a fost cauzat de un conflict între Gilliam şi producătorul său, Paolo Branco, iar disputele juridice – câteva săptămâni după proiecţia de la Cannes o altă instanţă a declarat că filmul a fost difuzat fără drepturi, a interzis distribuţia lui în cinematografele franceze iar Terry Gilliam are de plătit 10.000 de euro despăgubiri – au distras atenţia de la filmul în sine. „The Man Who Killed Don Quixote” va fi distribuit în România de Transilvania Film.

De la înfiinţarea sa, Les Films de Cannes à Bucarest a prezentat toate filmele excentricului Gaspar Noé. Aflat deja pentru a şaptea oară la Cannes, regizorul cunoscut pentru „Irreversible”, a revenit anul acesta în Quinzaine des Réalisateurs cu „Climax”, care a fost recompensat cu premiul Art Cinema Award. „Climax” va intra în cinematografe, distribuit de Independenţa film.

Ediţia 2018 a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 19 şi 28 octombrie la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union şi Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă