7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleToma Ciurea, antreprenorul pentru care comunicarea este esențială

Toma Ciurea, antreprenorul pentru care comunicarea este esențială

Unele dintre noi știu exact ce vor când intră într-un salon. Au constatat, în timp, că sunt avantajate de o anumită tunsoare și preferă să o păstreze à la longue, altele îndrăznesc și încearcă diferite tunsori. Iar cele mai multe își doresc un hairstylist cu care să colaboreze în alegerea tunsorii și a culorii părului.
Un astfel de stilist este Toma Ciurea. Pe care, odată ce i-ai pășit pragul salonului, ai senzația că-l cunoști de când lumea și că poți afla de la el nu numai cam ce te-ar avantaja, dar și cum să-ți îngrijești părul până la următoarea vizită.

La 6 ani, Toma a plecat cu familia în Franța. S-a întors în România mulți ani după, cu școala de coafori făcută acolo, dar cu dorința de a trăi și a munci aici. „Cu cât creșteam, cu atât voiam să încep să lucrez și să fac ceva cu mâinile mele. Din clasa a 8-a am început să tund câțiva prieteni cu mașina de tuns, ca un hobby. Asta îmi permitea să simt că exista și altceva decât monotonia zilnică de la școală. Chiar dacă toate tunsorile pe care le realizam erau lipsite de orice tehnică sau bază profesională, mă străduiam să le realizez cu foarte mare precizie și cu multă atenție la finisaj. Partea amuzantă era că mă aruncam la orice tunsoare și improvizam pe loc. Ulterior, în studiile mele am înțeles rolul fiecărui gest și necesitatea lui într-o tunsoare. Am început să învăț să tund și, cel mai important, «de ce să tund»“, povestește Toma.

Hotărât să rămână să lucreze și să investească aici, Toma s-a lovit de modul diferit de pregătire în școala din România față de cea din Franța. „Sistemul de învățământ al meseriei de coafor în Franța este destul de complet și bine pus la punct. Îți permite două module pentru a obține diploma de coafor. Primul constă în a alterna învățământul școală/salon timp de 2 ani, al doilea este doar la școală și durează 3 ani. Am avut norocul să-mi găsesc un salon pentru a opta pentru varianta școală/salon. La finalul acestor 2 ani laborioși și pe baza diplomei obținute, angajatorul mi-a propus un contract, pe durată nedeterminată, pe postul de coafor la același salon unde îmi făcusem ucenicia. O dată la două săptămâni mă duceam trei zile la școală, câte 8 ore pe zi. Cunoștințele pe care le-am dobândit timp de 2 ani de cursuri au fost complementare pentru meseria mea. În partea teoretică, am învățat multe materii, cum ar fi chimie, matematică, desen, contabilitate, biologie sau franceză, cu aplicabilitate în domeniul coafurii. Pe latura practică, am învățat pas cu pas diversele tehnici pentru realizarea unei șamponări, de exemplu, tuns vârfuri sau îndreptat părul. Foarte interesant era să pui în practică a doua zi ceea ce învățai la școală“, descrie Toma perioada de școlarizare.

Toma îți povestește cu plăcere, în timp ce lucrează, despre momentele petrecute ca ucenic în salon, întrerupându-se din când în când pentru pentru a arunca o privire mai de departe asupra părului clientei și pentru a face câte o remarcă vizavi de tunsoare. Pentru el, momentele petrecute ca ucenic în salon au fost minunate. „Eram cel mai tânăr dintre toți și a trebuit să învăț cum se primește un client, cum se spală părul și ce produse folosești, cum gândești o tunsoare sau cum îi deschizi clientei ușa la plecarea ei din salon. Au fost mii de informații și detalii pe care trebuia să le observi, asimilezi și să le pui în practică. În primul an, am fost lăsat să asimilez principiile de bază și, mai ales, să le pun în practică într-un mod natural și firesc. Al doilea an a fost cel în care, treptat, am învățat și practicat meseria. Aveam în permanență modele (doamne care acceptau să fie tunse sau coafate gratis, de către ucenic, sub observația și îndrumarea maestrului) ca să încep să-mi perfecționez gesturile sau gândirea în vederea unui rezultat final (coafură sau tunsoare).“

Fiecare etapă de lucru necesită timp și răbdare

L-am întrebat dacă nu s-a plictisit, dacă nu se simțea nedreptățit, iar răspunsul a venit deschis: „Partea pe care mi-a fost greu să o înțeleg la vremea aceea, dar căreia i-am văzut ulterior rostul, era evoluția lentă, treptată și structurată în a trece de la o etapă la alta de așa manieră încât să stăpânești perfect o etapă înainte de a trece la următoarea. Era esențial să învăț să lucrez pe toate tipurile de păr. Mai precis, am început cu coafuri ale părului drept, îndreptarea părului ondulat, ondularea, tunsoare de vârfuri, în scări, tunsori de bărbați etc… Toate aceste etape aveau foarte multe sub-etape și am avut nevoie de un an de practică intensă pe modele înainte să am prima mea clientă la coafat (nici măcar la tuns de vârfuri…). Chiar dacă mi s-a părut lung la momentul respectiv, nu pot decât să le mulțumesc persoanelor care s-au ocupat de formarea mea“.
După sosirea în România, Toma a lucrat câteva luni la un salon care abia se deschisese, tunzând în paralel câteva cunoștințe la ele acasă. Etapa următoare a însemnat pentru scurt timp închirierea unui scaun la un salon, cu ideea de a deveni cât mai repede propriul său stăpân, cum se spune, adică antreprenor. Și peste puțin timp și-a deschis propriul salon, mic, pentru ca apoi să mai deschidă unul și să reușească să-și facă și o mică echipă de lucru.

Suntem aici pentru a le asculta dorințele

Dorința de a aduce tunsori de calitate, de a le arăta femeilor că pot fi frumoase și îngrijite, că, de fapt, nu există femeie urâtă, ci doar femeie care nu și-a găsit încă stilul se simte din modul în care vorbește cu cele care îi calcă pragul. Pentru că, spune el: „Suntem aici pentru a le asculta dorințele, emoțiile și problemele pe care le au în relația cu părul lor. Le ajutăm să-și înțeleagă părul și să conștientizeze care sunt posibilitățile sau limitele lui, cum ar trebui îngrijit acasă, ce este bine sau nu de făcut cu el sau ce produse pot folosi. Foarte des vin la noi cu părul prins în coadă, lipsit de vitalitate, resemnate, fără idei sau soluții, spunând: «Îl prind în coadă pentru că nu are nicio formă și nu știu ce să fac cu el!». Aici intervenim cu soluții personalizate, realiste, artistice și concrete pentru a elimina acest blocaj, a le dezvolta imaginația și libertatea vis-à-vis de părul lor.

Rezolvăm dilema «Vreau o tunsoare care să nu necesite coafat, pentru că nu am timp deloc!» prin tunsori practice și estetice pe care le pot purta. Propunem și consiliere vis-à-vis de produsele capilare folosite acasă și învățăm fiecare clientă în parte cum să se spele corect pe cap, în funcție de părul ei, sau cum se aplică o mască și în ce circumstanțe, îi explicăm care sunt posibilitățile de culori specifice părului ei, când le-ar
putea purta și de ce“.

Toma Ciurea oferă fiecărei femei soluția pentru a se împrieteni cu părul ei și vine cu detalii care le fac speciale și încrezătoare. El dă idei clientei despre diverse coafuri pe care le poate face cu aceeași tunsoare.

Moda 2018-2019

În acest sezon se pune accent pe naturalețe și, prin urmare, femeia va trebui să renunțe la schimbări care nu țin cont de textura sau tipologia părului ei. Dacă în ultimul sezon am eliminat lungimea maximă, obținând un ușor efect de neglijență a tunsorilor, acum această tendință se păstrează, însă raportată cu lungimea firului de păr. Acum nu tipul de tunsoare este important, ci mai degrabă modul în care aceasta este aranjată. Părul neted rămâne în tendințe, la fel ca părul de aceeași lungime în unghi drept. Sunt preferate lungimile medii, părul neted devine alungit, la fel și tunsoarea bob. Nu se poate spune același lucru despre breton, care a preferat să rămână neutru,
menținându-și lungimea până la mijlocul frunții.

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă