19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleTop 3 lucruri de știut despre polistirenul expandat

Top 3 lucruri de știut despre polistirenul expandat

Atunci când îți construiești o casă, acorzi atenție alegerii materialelor eficiente energetic pentru construcția și izolația pereților. Este firesc să îți dorești o locuință care să nu aibă pierderi de căldură și să te bucuri de un consum redus de energie.

Dacă ai făcut o cercetare asupra materialelor de izolare existente pe piață și ai decis să folosești polistirenul, felicitări! Este cea mai bună alegere din punct de vedere al prețului. În același timp și eficiența termosistemului este de apreciat, însă un rol important îl au aici doi factori: materialul ales, care trebuie să corespundă cerințelor proiectului și execuția lucrării.

Astfel, polistirenul expandat datorită caracteristicilor sale, se folosește cu precădere pentru izolarea pereților exteriori ai casei. În acest articol îți prezentăm 3 lucruri importante de știut despre acest material izolator folosit la scară largă.

 

1.  Polistirenul expandat are o structură cu pori deschiși și permeabilitate mare la vaporii de apă
 

            Există două tipuri de polistiren, expandat și extrudat. Cele două se diferențiază semnificativ, având proprietăți distincte. Astfel, polistirenul expandat are o structură cu pori deschiși și o permeabilitate mare la vaporii de apă. Ce înseamnă acest lucru? Că vaporii de apă acumulați în interior ies în atmosferă prin intermediul pereților (nu are loc fenomenul de condens).

Acest lucru face ca polistirenul expandat să se utilizeze pentru termoizolarea exteriorului casei. Pentru termoizolarea fațadelor se va folosi o grosime a polistirenului expandat de cel puțin 10 cm. Îl poți comanda și online: https://mathaus.ro/c/polistiren-expandat/1532.

            De cealaltă parte, polistirenul extrudat are o structură densă, cu pori închiși și nu este permeabil pentru vaporii de apă – nu îi lasă să treacă prin perete din interior în exterior. În plus, pentru că are și o rezistență mecanică mai mare, polistirenul extrudat se folosește pentru izolarea fundațiilor, a soclurilor sau a pereților de subsol.

 

2.  Există diferite tipuri de polistiren expandat în funcție de rezistența la compresiune
 

            Rezistența la compresiune înseamnă rezistența la șocurile mecanice (lovituri, grindină, vânt s.a.). Plăcile de polistiren expandat au grade diferite de rezistență la compresiune, care poate fi mai mare sau mai mică. Acest lucru este menționat cu ajutorul cifrelor. Astfel, pe ambalaj vei observa: EPS 50, EPS 60, EPS 70, EPS 80 s.a. EPS este prescurtarea de la polistiren expandat, în timp ce numerele arată gradul de rezistență la compresiune. Cu cât numărul este mai mare, cu atât înseamnă că rezistența la șocuri mecanice este mai ridicată. 

            Prin urmare, polistirenul expandat EPS 50 se folosește pentru pereții de interior, care nu sunt expuși la șocuri mecanice mari, cum ar fi intemperiile – vânt, grindină, gheață, zăpadă. În schimb, pereții exteriori vor fi izolați cu polistiren expandat EPS 80.

 

3.  Cu cât grosimea stratului de polistiren este mai mare, cu atât pierderea de căldură este mai mică
 

Polistirenul expandat îl găsești sub formă de panouri cu grosimi cuprinse între 1 și 20 cm. Pentru lucrările de izolare se va acorda atenție plăcilor care au cel puțin 8 cm grosime. Altfel spus, cu cât grosimea este mai mare, cu atât acele plăci de polistiren izolează mai bine. 

Trebuie să se țină cont de materialele utilizate pentru ridicarea zidăriei, dar și de zona geografică în care este așezată casa. Astfel, se va stabili grosimea plăcilor de polistiren, tocmai pentru a face față cerințelor de izolare. De regulă, pentru o casă la câmpie se va folosi polistiren cu o grosime de 10 sau 15 cm. 

Este important să fii informat asupra caracteristicilor materialelor izolatoare disponibile pe piață, astfel încât să faci o alegere de calitate, care să însemne un termosistem cu un foarte bun randament și costuri reduse de întreținere.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă