30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleTot ce trebuie să ştii despre reciclarea becurilor şi a neoanelor

Tot ce trebuie să ştii despre reciclarea becurilor şi a neoanelor

Cu siguranţă ai auzit de numeroase ori despre reciclare: fie că este vorba despre gunoiul menajer sau despre deşeurile electrice. Toate acestea trebuie să fie colectate şi reciclate corect, luând în calcul protejarea mediului înconjurător şi îndepărtarea elementelor toxice, care dăunează sănătăţii, pe termen lung. În acest articol, vom pune accent pe reciclarea becurilor şi a neoanelor, surse de iluminat care conţin mercur, element toxic pentru sănătate şi mediu, odată eliberat în apă sau în aer. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre reciclarea deşeurilor electrice.

Cum se reciclează becurile convenţionale?
Becurile ecologice trebuie să fie reciclate, din cauza cantităţii de mercur pe care o conţin, foarte periculoasă pentru mediu şi sanătate. Spre deosebire de becurile tradiţionale cu filament, care nu sunt reciclabile, becurile ecologice sau neoanele cu lumină roşie nu trebuie să ajungă la groapa de gunoi. Astfel, din cauza faptului că mercurul se regăseşte în becuri şi neoane sub formă de vapori, procesul poate fi controlat, prin folosirea unei pompe de vid. Sticla este spartă în vid, în timp ce vaporii de mercur vor fi absorbiţi într-un recipient răcit, pentru a se condensa doar în formă lichidă. În acest fel, pentru a proteja planeta şi sănătatea fiecărui individ, aceste deşeuri trebuie colectate separat.

Ce avantaje prezintă reciclarea acestor becuri?
Prin intermediul reciclării acestor becuri şi neoane, vei reuşi să îndepărtezi poluanţii eliberaţi în aer şi în apă, contribuind şi la stoparea factorilor care afectează grav sănătatea populaţiei. Mai mult, poţi opri creşterea cantităţii de deşeuri care nu doar că poluează masiv mediul, ci cresc şi emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru că mercurul este toxic pentru oameni şi natură, becurile nu trebuie aruncate la întâmplare. Dacă se întâmplă să spargi un astfel de bec sau neon, nu uita să aeriseşti incaperea pentru cel puţin 15 minute, timp în care vaporii de mercur vor fi eliberaţi.

Atunci când se uzează sau se sparg, becurile trebuie predate întotdeauna la unul dintre serviciile de colectare a deşeurilor, care există în prezent în ţara noastră. Găsește o firmă care colectează majoritatea tipurilor de deşeuri, fie că sunt ambalaje de plastic, cutii, sticlă, baterii, becuri sau neoane. Folosind un astfel de serviciu, prezent în multe dintre parcările supermarketurilor, vei fi sigur că deşeurile ajung doar în unităţi speciale de reciclare, unde vor fi sortate pentru reutilizare!

Ce se poate preda pentru reciclare?
Având în vedere importanţa reciclării şi a multiplelor avantaje pe care le aduce, probabil te întrebi ce tip de becuri şi neoane se pot preda, pentru a fi reciclate. Ei bine, dacă foloseşti becuri ecologice compacte, spiralate sau drepte pentru anumite corpuri de iluminat, acestea sunt primele care pot fi reciclate. Mai mult, poţi fi predate spre reciclare şi corpurile mari de iluminat, folosite pentru iluminatul spaţiilor comerciale sau străzilor, aşa cum sunt lămpile cu halogen, lămpile cu vapori de sodiu sau lămpile cu gaze de înaltă intensitate.

Atâta timp cât reciclezi corect becurile şi neoanele, acestea nu reprezintă niciun pericol, iar tu vei contribui responsabil la returnarea resurselor de care avem nevoie pentru a progresa, din punct de vedere tehnologic. Toate aspectele menţionate reprezintă doar o mică parte din beneficiile reciclării echipamentelor electrice. Cu cât reciclezi mai multe astfel de obiecte, cu atât vei ajuta mai mult mediul înconjurător, ferindu-l de poluare.

Cele mai citite

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă